Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasali zastupnici

Sabor odbio Milanovićevu kandidatkinju: Zlata Đurđević neće biti nova predsjednica Vrhovnog suda

Saborski zastupnici glasali su o raspravljenim točkama među kojima i o prijedlogu predsjednika RH Zorana Milanovića da se za predsjednicu Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević.

U Saboru je obavljeno glasanje o raspravljenim točkama među kojima i o prijedlogu predsjednika RH Zorana Milanovića da se za predsjednicu Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk u Saboru Bauk: "SDP će predložiti izmjene Kaznenog zakona i brisanje lex AP" Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Saborski zastupnici glasali o imenovanju Zlate Đurđević s 37 glasova 'za', 81 'protiv' i 5 ih je suzdržano. Glasalo je 123 zastupnika.

Prije glasanja zatražili stanke

Suverenisti su prije glasanja zatražili stanku. "Zlata Đurđević je eksponent lijeve politike i prihvatila je biti igračka u rukama predsjednika Zorana Milanovića", kazao je Marijan Pavliček (Suverenisti).

Krešo Beljak (HSS) kazao je da traži stanku. "Ne znam Đurđević osobno, ali znam da se radi o osobi koja će donijeti promjene. Promjene su nužne i trebaju biti pokrenute, a za to nije dovoljna jedna osoba. Vidimo to po tome što je osuđenik i bjegunac pokrenuo lavinu u pravosuđu. Apeliram na saborske zastupnike da podrže prijedlog", rekao je Beljak

Peđa Grbin (SDP) je također zatražio stanku. "Danas imamo priliku birati između dvije opcije - jedna kaže da je u hrvatskom pravosuđu sve u redu i da je ok da postupci traju desetljećima, a Mamić iz BiH kroji pravosudnu politiku", rekao je Grbin i dodao da će ta "škola mišljenja danas glasati protiv". "Ako smatrate da to nije u redu, glasat će te drugačije", istaknuo je Grbin.

Dražen Bošnjaković (HDZ) kazao je kako će nakon stanke glasati protiv jer smatraju da posljednja događanja vezana uz izbor predsjednika Vrhovnog suda nisu u redu. "Smatramo da je važno da novi javni poziv bude raspisan u jednom tolerantnijem javnom ozračju od ovog", kazao je Bošnjaković.

Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) zatražio je stanku i kazao da se slažu s dijelom onoga što je Đurđević napisala u otvorenom pismu saborskim zastupnicima. "Mislimo da njezin znanstveni rad zaslužuje respekt. Već smo objasnili zašto smo protiv. Piše kako se odnositi prema žrtvama rata, no nema ničega o tome kako se odnositi prema počiniteljima", dodao je Bartulica i istaknuo kako smatraju da Đurđević nije najbolja osoba za tu funkciju.

Milorad Pupovac (SDSS) zatražio je također stanku rekavši kako smatraju da je Đurđević dobra kandidatkinja. "Šteta je što način dolaska na mjesto kandidata nije bio dobar i od početka je bio kontaminiran. A to nije iskusila samo ona nego i zastupnici u Saboru, djelatnici u institucijama i ostali koji su bili predmet difamacija", naglasio je Pupovac.

Urša Raukar Gamulin u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka kazala je kako će nakon stanke podržati Đurđević. "Ovo je test za sve zastupnike na kojem će se vidjeti mogu li birati na temelju stručnosti i stručnim kriterijima. Smatram da bi kratkoročni politički interesi trebali biti maknuti na ovakvim glasanjima", istaknula je Raukar Glamulin.

Marija Selak Raspudić (Možemo!) kazala je kako se tijekom svih događanja moglo razotkriti sve nedostatke hrvatskog društva. Također je zatražila stanku. "Klub zastupnika Mosta odbija biti dio ove farse", istaknula je Selak Raspudić.

Stanka nije odobrena.

Đurđević poslala otvoreno pismo

Kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević poslala je otvoreno pismo u kojemu se osvrnula na postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i činjenicu da je upravo nju kandidirao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene