Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 83 zastupnika

Sabor donio Zakon o regionalnom razvoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je svojim amandmanima prihvatila najvažnije primjedbe riječkih i splitskih SDP-ovaca, koji su jučer pozivali da se ne glasuje za predloženi zakon.

Hrvatski sabor u utorak je većinom glasova donio Zakon o regionalnom razvoju, a Vlada je svojim amandmanima prihvatila najvažnije primjedbe riječkih i splitskih SDP-ovaca, koji su jučer pozivali da se ne glasuje za predloženi zakon.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Po Vladinim amandmanima, razvojne posebnosti pojedinih sredina neće se utvrđivati samo po društveno-gospodarskim, nego i po demografskim kriterijima.

Veličina središnjeg naselja za utvrđivanje manjih urbanih područja s 15.000 smanjena je na 10.000 stanovnika, a razvijenost jedinica lokalne samouprave na temelju indeksa razvijenosti utvrđivat će se svakih pet, umjesto sedam godina.

HDZ-ovac Reiner podnio 77 amandmana na proračun

Za zakon je glasovalo 83 zastupnika, 33 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Saborska većina izmijenila je i Zakon o brdsko-planinaskim područjima te Zakon o područjima od posebne državne skrbi.

Sabor izmijenio Zakon o financiranju lokalne samouprave

Hrvatski sabor u utorak je, sa 77 glasova, donio izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koje bi trebale ublažiti pad prihoda lokalne samouprave nakon nedavne izmjene Zakona o porezu na dohodak.

Vlada je redom odbila amandmane kojima su zastupnici tražili više novca za lokalnu samoupravu, tvrdeći da će pad prihoda od poreza na dohodak ugroziti decentralizirane funkcije, poput osnovnog i srednjeg školstva te socijalne skrbi.

Zastupnici su upozoravali da će manjak novca općine i gradovi nadomjestiti skupljim uslugama.

'Vidjeli ste već rezultat, dižu se komunalne naknade i cijene vrtića, i to rade upravo SDP-ove općine i gradovi. Lažemo i šaljemo krivu poruku', rekao je nezavisni zastupnik Slavko Linić.

Prijedlog proračuna za 2015. u Saboru podržali SDP, HNS i SDSS

Uvjeren je da Vlada neće uspjeti u namjeri da se povećaju prihodi građana, jer, tvrdi Linić, jedinice lokalne samouprave uzimaju sve što su građani dobili nižim porezom na dohodak.

Sabor je jednoglasno, sa 107 'ruku', izglasao izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu. Nisu prihvaćeni amandmani HDZ-a i IDS-a da se prihod od komunalne naknade podijeli na dva djela: namjenski (60 posto) i nenamjenski (40 posto) kojeg bi jedinice mogle koristiti tamo gdje im najviše treba.

IDS je predlagao da to bude privremena, odnosno mjera dok se ne poboljšaju gospodarske prilike, no ni to nije prošlo.

U Saboru je počelo glasovanje o prijedlogu državnog proračuna za 2015., na koji su zastupnici podnijeli više od 120 amandmana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene