262767
262767
262767
262767
262767

Sabor donio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom

  • , 23.11.2012., 13:48
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, po kojemu se od početka iduće godine uvode fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika.

 
 
 
 

Od obveze fiskalizacije prometa gotovinom izuzete su samo djelatnosti koje se mogu kontrolirati na drugi način, poput naplate cestarina te plaćanja osiguranja ili participacija u bolnicama. Izmijenjen je Stečajni zakon, pa stečaj više neće omogućavati nastavak poslovanja, već će se to rješavati u predstečajnoj nagodbi.

Stečajni plan donosit će vjerovnici, a ne više dužnik, budući da je rezultat stečaja prestanak postojanja dužnika. Ponovno se omogućuje prodaja stečajnog dužnika u cjelini, a na vjerovnike se prenose ovlasti u vezi troškova stečajnog postupka. Vjerovnicima se omogućuje i da mogu individualno osporavati određene tražbine, neovisno od odluke većine vjerovnika, a moći će jednostavnije promijeniti stečajnog upravitelja ako su nezadovoljni njegovim radom.

>> 'Privlačenje sredstava iz fondova EU najveći izazov za Hrvatsku'

Ograničava se broj stečajeva koje upravitelji mogu voditi kod jednog suca na tri postupka te se uvodi pravilo da stečajni upravitelj koji ne postupa savjesno gubi pravo na nagradu. Predviđen je i niz mjera za veću zaštitu radničkih prava u stečajnom postupku - uvodi se fiksni rok od 60 dana za trajanje prethodnog postupka i onemogućuje povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.

Izmjenama Zakona o Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije sa sedam na pet smanjen je broj članova Vijeća te agencije. Sabor je donio novi Zakon o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, a u drugo saborsko čitanje upućen je Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona (KZ), dok nisu prihvaćene izmjene KZ-a koje su predložili Hrvatski laburisti.

U drugo čitanje upućene su i izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, te izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a potporu zastupnika dobila su dva izvješća o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije. Zastupnici su dnevni red sjednice dopunili s dvadesetak novih točaka, među kojima i prijedlogom državnog proračuna za 2013. godinu. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, raspravom o proračunu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se