Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska rasprava

'Nacionalni parlamenti su 'kamen u cipeli' europskih institucija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O važnosti parlamentarnog nadzora govori i to da su nacionalni parlamenti 'kamen u cipeli' europskih institucija, tvrdi Igor Kolman (HNS) i poručuje 'iz koje god stranke dolazili, slagali se ili ne, mi smo zadnja brana slobode građana'.

Rad saborskog Odbora za europske poslove dobio je danas visoke ocjene i iz saborske oporbe, no HDZ-ov Gordan Jandroković ustvrdio je da Odbor ne radi na pravi način zbog potpune dominacija Vlade nad Saborom.

Prvi dojmovi o radu Odbora su pozitivni, no u sadržajnom smislu Odbor ne daje rezultate koje bi trebao, prije svega zbog potpune dominacije Vlade, ne samo u europskim poslovima nego i u ostalim područjima, rekao je Jandroković u raspravi o radu Odbora u 2013. pred polupraznom Sabornicom.

Vladu je prozvao da prenaglašava politiku prema regiji, a nije uspješno afirmirala ni EU u Hrvatskoj niti Hrvatsku u EU.

Potvrdu za to nalazi u izboru povjerenika u novoj Europskoj komisiji - kaže da se, bez obzira na tezu da je Hrvatska htjela resor pomorske i ribarske politike, dobro zna da je za Hrvatsku taj resor najmanje bitan.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) hvali rad Odbora, odbacuje zamjerke na Vladin račun. 'Ne ponašamo se kao poslušni sluga u Europi, a veliki vezir kod kuće, što je često bio slučaj, mala smo zemlja i ugled možemo postići samo ako vodimo principijelnu politiku', odgovara SDP-ova zastupnica.

Odbor za europske integracije osigurava utjecaj parlamenta, Hrvatski sabor jedan je od osam od ukupno 28 parlamenata koji imaju stajališta Vlade prije Europskog vijeća i jedan od desetak parlamenata koji saslušava i potvrđuje kandidate za institucije EU, ističe predsjednik Odbora Danijel Mondekar.

O važnosti parlamentarnog nadzora govori i to da su nacionalni parlamenti 'kamen u cipeli' europskih institucija, tvrdi Igor Kolman (HNS) i poručuje 'iz koje god stranke dolazili, slagali se ili ne, mi smo zadnja brana slobode građana'.

Zastupnici su poručili da europske teme ne bi trebale biti samo na Odboru, nego i na planarnoj sjednici, a Odbor bi trebao biti bolje administrativno kapacitiran. Stručna služba Odbora velika je kao stručna služba jednog zastupnika u Europskom parlamentu, naglasio je Jandroković.

Europsko vijeće želi ojačati parlamentarni nadzor

Sabor je danas raspravio i izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za prošlu godinu i time zaključio ovotjedni rad.

Predsjednik Vijeća AZTN-a Mladen Cerovac naglasio je da uloga AZTN-a nije zaštita nesposobnih poduzetnika od uspješnih konkurenata, već štititi tržišno natjecanje kao proces.

Rad AZTN-a u prošloj godini obilježio je prijenos nadležnosti za državne potpore na Europsku komisiju, kao i promjena predsjednika i četiri od pet članova Vijeća.

Goran Marić (HDZ) zaželio je Cerovcu da promijeni AZTN, tvrdeći da do njegova imenovanja "nije bila u službi nacionalnih interesa".

Nije normalno da jedna od najvećih tvrtki u Hrvatskoj godinama ostvaruje 30 posto profita na kapital, a da AZTN ne reagira na zlouporabu tržišnog položaja, ne postoji moderna država u kojoj četiri banke drže skoro 70 posto udjela, kaže Marić.

Krešimir Bubalo (HDSSB) ocijenio je da AZTN nije ispunio obvezu zaštite proizvođača i potrošača. Očito je da hrvatski građani od 1. srpnja 2013. žive teže, a da je potrošačka košarica puno manja, tvrdi Bubalo.

S tim se slaže Mile Horvat (SDSS) koji se upitao kome će svoj proizvod prodati seljak i odmah odgovorio 'kartelu, jakim igračima koji sjednu i dogovore se koliko će platiti'.

Da AZTN dobro radi svoj posao ocijenili su Srđan Gjurković (HNS) i Ivo Jelušić (SDP).

Sabor danas nije uobičajeno glasovao, ranije je objašnjeno da su brojni zastupnici na službenom putu. Sjednica se nastavlja u srijedu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene