Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspoloživo 552,5 tisuća hektara

Sabor danas o okrupljivanju poljoprivrednog zemljišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, kojem je cilj okrupnjavanje posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije.

Okrupnjivanjem poljoprivredno zemljište bi se ekonomičnije iskorištavalo, stvarali bi se povoljniji uvjeti za razvoj poljoprivredne proizvodnje, a omogućilo bi se osnivanje i izgradnja poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije, te izvođenje drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Prema starim programima raspolaganja, u Hrvatskoj je za komasaciju raspoloživo 552,5 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega bi se komasiralo oko 280 tisuća hekatara, a najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U šestogodišnjem razdoblju, od 2015 do 2020. komasacijom bi se trebalo obuhvatiti 90 tisuća hektara. S obzirom na to da se troškovi komasacijskih operacija procjenjuju na 3.000 kuna po hektaru, za prioritetni plan komasacije u prvom šestogodišnjem razdoblju ukupni troškovi se procjenjuju na 270 milijuna kuna.

Sustav vrijedan 400.000 kuna pokazao istinu! Hrvatska ipak NEMA toliko zemlje!

Novac za izvršenje programa osigurao bi se u državnome proračunu, proračunu jedinica lokalne i područne samouprave, iz sredstava fondova Europske unije, donacija, te drugih sredstava zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba.

Komasacija bi se provodila na temelju višegodišnjih programa koje će donositi Sabor te godišnjih programa koje bi donosila Vlada, a izrađivala bi ih Agencija za poljoprivredno zemljište. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene