Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bar 4 regije

Sabor: Burić zatražio novu statističku podjelu Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DSSB-ov zastupnik Dinko Burić zatražio je u Hrvatskome saboru novu statističku podjelu Hrvatske, ocjenjujući da se Hrvatska razvila u monocentrično gospodarstvo, sa središtem u Zagrebu.

Burić je zatražio ' novu statističku podjelu Hrvatske, na pet ili bar četiri regije'  tijekom saborske rasprave o interpelaciji o radu Vlade u vezi s njezinom ulogom na osiguranju uvjeta za ravnomjeran regionalni razvoj na temelju korištenja fondova EU, koju je podnijelo 17 oporbenih zastupnika. DSSB-ov zastupnik je ustvrdio kako je BDP po stanovniku u Zagrebu 110 posto prosječnoga BDP-a članica Europske unije. Na posljednjem mjestu na ljestvici u Hrvatskoj su, rekao je, četiri slavonsko-baranjske županije s 34 do 40 posto prosječnoga BDP-a u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Marine Le Pen Marine Le Pen Lidericu francuske desnice čeka suđenje Ilustracija U veljači Uskoro počinje jedan od najkompleksnijih projekata u Hrvatskoj: Mogao bi promijeniti život mnogima

'Zbog vladine politike zapostavljanja, najviše je stradala Slavonija i Baranja' , poručio je Burić i pritom dodao da se i SDP-ov strateg Branko Grčić u predizbornoj kampanji zauzimao za Hrvatsku ne od tri, nego od pet statističkih regija, a u konačnici smo dobili podjelu na dvije regije. Novac, poručio je, ne može u Zagreb ići pod istim uvjetima kao u slabo razvijenu Slavoniju i Baranju, jer će se dodatno produbiti jaz,  obzirom na to da siromašni nemaju novca za svoj obvezni udio za sufinanciranje projekata.

'Ovo je kao da u pučku kuhinju dolaze i oni s poderanim cipelama i oni u mercedesima, što nije pošteno', dodao je Burić.

>> Preporuke EK-a Hrvatskoj na što trošiti europski novac

Podjelom na dvije regije, po njegovu mišljenju, najveći dio novca iz europskih fondova završit će u Zagrebu, a ostali će dobiti samo mrvice. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene