454384
454384
454384
454384
454384

Sabor: Broj zastupnica narastao na 30

  • , 21.10.2016., 13:51
  • Autor:
  • komentara

Broj žena u aktualnom, devetom sazivu Hrvatskog sabora, sa 19 narastao je na 30, pokazuju službeni podaci objavljeni nakon što je formirana nova Vlada, a u saborske klupe sjele zamjene za zastupnike koji su preuzeli dužnosti u izvršnoj vlasti.

 
 
 
 
Saborske zastupnice (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Saborske zastupnice (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

U Hrvatski sabor, koji ima 151 zastupnika, na prijevremenim izborima 11. rujna izabrano je samo 19 zastupnica, najmanje u posljednih 15-ak godina, no nakon ovotjednog formiranja Vlade njihov je broj porastao na 30, a broj muškaraca pao je s početnih 132 na 121.

Izraženo u postocima, u Saboru trenutno sjedi 25 posto zastupnica, što je europski prosjek za jednodomne parlamente, kakav je hrvatski.

Naime, prema podacima Interparlamentarne unije, u jednodomnim parlamentima ili donjim domovima u svijetu prosjek zastupljenosti žena je 22,9 posto, a u Europi za jednodomne parlamente prosjek je 25,8 posto. Žene su trenutno najzastupljenije u nordijskim parlamentima (41,1 posto).

Najviše žena u Hrvatski sabor, njih 34, izabrano je 2000. godine, na sljedećim izborima izabrano ih je 26, da bi ih na kraju mandata bilo 33; četiri godine poslije, dakle 2007., izabrane su 32 žene, da bi kraj mandata dočekalo njih 39.

Na prijevremenim izborima u rujnu, od 2456 kandidata, žena je bilo 976 odnosno 39,7 posto, pokazuju podaci Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).

DIP-ovi podaci o zastupljenosti žena u kandidaturama pokazuju sljedeći trend: 2000. godine 23,6 posto; 2003. godine 25,1 posto; 2007. godine 29,8 posto; 2011. godine 34,9 posto; 2015. godine 41,4 posto i 2016. godine 39,7 posto posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se