Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasno izabran

Leko na čelu Sabora: Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je izabrao svog novog predsjednika. Jednoglasno je izabran Josip Leko, kojeg je predložio SDP, dosadašnji potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika.

'Uvjeren sam da na temelju vrijednost možemo plasirati tijek i tok hrvatskog povijesnog puta, nacionalne i državne interese. Uvjeren sam da nije moguće zamisliti život bez ideala, pa čak iluzija i utopija. Vjerujem zato u tolerantan život i višestranačje. Vjerujem u život Sabora u toleranciji i razumijevanju više političkih opcija', riječi su kojima se novi predsjednik Sabora Josip Leko obratio zastupnicima.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Peđa Grbin samo jedna u nizu afera Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora"

'Moj prethodnik Šprem imao je viziju na kojoj mu se ja sada zahvaljujem. Pred nama su i novi izazovi parlamentarne demokracije. Mi kao društvo i država ulazimo u nove pravne odnose s EU, mislimo ostvariti naše interese, zato ovaj parlament mora naći rješenja da Vladi ostavimo dovoljno slobode u institucijama EU', dodao je Leko.

'U skladu s tim, svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi, s time da moram paziti da svi putnici, svi članovi posade, ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svog cilja, a to je bolji život građana Hrvatske', poručio je Leko.

Istaknuo je da u Hrvatskoj, na sreću, ne odlučuje pojedinac, već je na djelu parlamentarna demokracija sa Saborom kao središnjim predstavničkim tijelom, uz trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, "da ne govorim o četvrtoj, financijskoj vlasti, a to su banke".

'Uvijek kada je osluškivalo bilo i glas naroda, Sabor je znao mudro odgovoriti na puno teže izazove od onih koje mi danas imamo. Uvjeren sam da Sabor ima dovoljno znanja, mudrosti i sposobnosti koji će osigurati najbolje interese u EU', rekao je Leko. 'Uvjeren sam, da nas buduće generacije neće osuđivati, nego se zahvaljivati što smo obavili dobar posao', poručio je na kraju govora Josip Leko.

>> Josip Leko novi predsjednik Sabora, Zgrebec potpredsjednica

Dragica Zgrebec, dugogodišnja saborska zastupnica, izabrana je za potpredsjednicu Sabora. SDP je najavio i da će Leku na dužnosti predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav naslijediti SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, te da će preminulog Borisa Šprema u zastupničkim klupama zamijeniti dosadašnja zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić.

'S obzirom da je pokojni Boris Šprem ostvario izborni mandat, najvjerojatnije će se kolegica Marija Lugarić vratiti natrag u zastupničke klupe iz razloga što je bila odlična zastupnica. Mislimo da se treba vratiti natrag u tim, to nema nikakvih razloga sa situacijom u ministarstvu nego je jednostavno njezin povratak natrag uvjetovan nesretnim okolnostima koje su se dogodile, a to je da je preminuo Boris Šprem', rekao je jučer Igor Dragovan nakon sastanka Kluba zastupnika SDP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene