Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naporan rad za žene već od 18. godine

'Radni vijek od 47 godina je nemoguće ispuniti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene će ići u mirovinu tek s navršenih 65 godina. Nakon što je hrvatska Vlada donekle ublažila izmjene mirovinskog sustava, Sabor je jučer prihvatio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju po kojima će prijelazno razdoblje trajati 20 godina.

Mlade žene koje od 18. godine rade fizički zahtjevne poslove žale se da je radni vijek od 47 godina nemoguće ispuniti. Kozmetičarka Katarina Ravlić osam sati dnevno svojim rukama uljepšava druge. Naporan posao zahtjeva kiruršku preciznost i visoku energiju., a one se, smatra, teško mogu postići sa 65 godina. 'To su sitni poslovi za koje vi baš morate biti mladi da bi to napravili. Naš posao možete raditi negdje do 45. vrh glave, da ga napravite kvalitetno. Mislim možete vi raditi duže ali ga nećete napraviti kvalitetno', pojasnila je Katarina.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..." Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Prag odlaska u punu mirovinu za žene se pomiče sa 60 na 65 godina. Prijelazno razdoblje u kojem će se ta granica polako pomicati trajati će do 2030. Odlazak u prijevremenu mirovinu za žene pomiče se sa 55 na 60 godina sa istim prijelaznim razdobljem. Stručnjaci kažu da su promjene nužne jer imamo previše umirovljenika a premalo radnika.

'Upravo manjak u mirovinskom sustavu predstavlja i najveći rizik za stabilnost fiskalnog sustava i bez ovih poteza koje provode i druge zemlje vrlo vjerojatno u nekom razdoblju mirovinski sustav ne bi izdržao', uvjeren je Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke.

Smanjene kazne za prijevremeni odlazak

Sindikati su pregovorima sa Vladom isposlovali duže prijelazno razdoblje. Smanjili su i kazne za prijevremeni odlazak u mirovinu. One će se kretati od 0,34 posto do 0, 15 posto mirovine po mjesecu ranijeg odlaska ili ukupno od 9 do najviše 20 posto za 5 godina prijevremenog umirovljenja.

'Tražimo da se u ovih narednih 5 mjeseci pročešljaju doslovno sve struke, da se pročešlja sustav u cjelini i da vidimo možemo li za žene stvoriti poziciju pozitivne diskriminacije. Da im još nešto priznamo kako ih ne bismo tjerali raditi doista do 65. godine', rekao je Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

>> 'Smanjenje prijevremenih mirovina za trećinu je neprihvatljivo'

Isti dan kad i hrvatski Sabor, i francuski je Senat, unatoč snažnim prosvjedima, usvojio pomicanje minimalne mirovine na 62 a pune na čak 67 godina starosti. Dulji radni vijek postaje praksom i u razvijenoj Europi.

Mogu li žene i s 65 godina kvalitetno obavljati posao?

  • Naravno
  • Ovisi o zanimanju
  • Ne, posao trebaju prepustiti mlađima

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene