Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne treba paničariti

POČINJE LJETO Što napraviti u slučaja ugriza zmije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riđovka i poskok - dvije su zmije otrovnice u Hrvatskoj. Nakon njihovog ugriza serum je bitno primiti unutar 1-2 sata.

S ljetnim mjesecima u prirodi vreba opasnost od zmija otrovnica. Ministarstvo zdravlja poziva sve zdravstvene ustanove da se na vrijeme opskrbe serumima. Za ovu sezonu ima ga dovoljno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ssssstrašno Ne gledati prije spavanja: Zavirio je u jamu punu ljutih čegrtuša Slika nije dostupna Bolje spriječiti, nego liječiti Ljeto kuca na vrata, a ove savjete NE ŽELITE zanemariti

Riđovka i poskok - dvije su zmije otrovnice u Hrvatskoj. Nakon njihovog ugriza serum je bitno primiti unutar 1-2 sata.

'Jako je važno ne isisavati, ne zarezivati, podvezivati ud, dovoljno je da pacijent legne, umiri se, primi lijek protiv bolova i ode do prve ambulante gdje mu se može pružiti stručna pomoć. Serum je životinjski, on ima svoje nuspojave, tako da je to odluka liječnika, bilo u toj ambulanti opće prakse ili u bolnici', kaže Ljiljana Betica Radić specijalist infektolog,OB Dubrovnik.

Serum su obavezne imati sve zdravstvene ustanove - iz ministarstva pozivaju ravnatelje da si osiguraju antitoksine na vrijeme.

'Zdravstvene ustanove same donose procjenu ovisno o tome koliki broj stanovništva njima gravitira i u slučaju da se kakav incident dogodi pogotovo u turističkim područjima da se vodi računa da postoji određeni vremenski interval, od prijevoza do najbliže stacionarne ustanove, da je dovoljan da se ne bi dogodio kakav incident ako se daju od hitne službe suportivne mjere', dodaje Ljiljana.

Za 2016. godinu osigurane su dovoljne količine antitoksina protiv otrova zmija. Radi se o proizvodu Imunološkog Zavoda.

A antitoksin imunološkog zavoda proizvod je koji traže i strane zemlje, jedini djeluje protiv 5 različitih europskih otrovnica. No Hrvatska ga ne može izvozite - jer ga Imunološki trenutno ne proizvodi, a ove zalihe čuva.

'Interes od stranih zemalja je velik, mi smo već dobili puno upita i za ovu seriju, međutim ova serija koja je sada na tržištu je rezervirana samo za domaće potrebe, tj. za potrebe RH i ne izvozimo, inače smo većinu proizvodnje prije izvozili', objasnila je Lea Lupret Prugovečki V.D. ravnateljice imunološkog zavoda

Ovu sezonu smo sigurni, no ako se ne pokrene proizvodnja u Imunološkom, ne da nećemo moći izvoziti svoj proizvod, nego ćemo antitoksin protiv otrova zmija sami morati uvoziti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene