Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji ogorčeni

S krova škole skidali opasni azbest dok su djeca bila u klupama, ravnatelj poručio: ''Da je postojala opasnost, obavijestili bi me''

Micali azbest dok su učenici bili u školi - 2
Micali azbest dok su učenici bili u školi - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Micali azbest dok su učenici bili u školi - 6 Micali azbest dok su učenici bili u školi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Micali azbest dok su učenici bili u školi - 7 Micali azbest dok su učenici bili u školi - 7 Foto: DNEVNIK.hr Micali azbest dok su učenici bili u školi - 5 Micali azbest dok su učenici bili u školi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Micali azbest dok su učenici bili u školi - 4 Micali azbest dok su učenici bili u školi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Micali azbest dok su učenici bili u školi - 3 Galerija 1/8 >>
Ogorčeni roditelji riječkih školaraca Osnovne škole Belvedere traže objašnjenje. Nisu znali da se u sklopu radova na obnovi škole skida opasni azbest dok djeca sjede u klupama. Opasnost od tog otrova raste upravo kada se on skida, lomi i oštećuje.

Uklanjanje pokrova od salonita s osnovne škole u Rijeci uzrujalo je roditelje. ''Mi smo naknadno saznali da se azbest skida s krova dok su djeca bila u školi'', kaže Noema Dekleva čije dijete pohađa nastavu u toj školi.

Pročitajte i ovo Kosica - 3 Azbest na Kosici FOTO ''Djeca se igraju na toj plaži i kupaju, a ne znaju koliko je opasna za njihovo zdravlje'' Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Od utorka u školi nema nastave. Azbest je u četvrtak s krova u potpunosti uklonjen, a škola se u petak otvara za učenike. 

''Ne vjerujem da ću poslati dijete u školu. Azbestni krov može biti uklonjen. Iz razgovora s nekim građevinarima informiran sam da bez obzira na to što je taj krov uklonjen, da su tu nekakve čestice oko zgrade, prozora'', govori roditelj Darko Kojčinović.

Ravnatelj: Omaklo mi se

Izvođač je, kaže ravnatelj škole Denis Stefan, dao jamstvo da su radovi sigurni. Njegov je propust, priznaje, što o radovima nije obavijestio roditelje. ''Omaklo mi se. Početak školske godine intenzivan je za ravnatelje i radio sam druge poslove, no da je postojala opasnost, obavijestili bi me investitori i izvođači. U tom slučaju naravno da bih objavio vijest'', rekao je ravnatelj.

Da opasnosti nema, poručuje i osnivač škole – Grad Rijeka. Zbog procedure i javne nabave radovi, kažu, nisu mogli početi ranije.

''Ako postoji bilo kakav dio radova koji kod roditelja izaziva nesigurnost ili potencijalnu brigu, onda će se s izvođačem uskladiti razdoblje odvijanja radova, hoće li će biti u popodnevnim satima, za vrijeme vikenda'', kaže Sanda Sušanj, pročelnica za odgoj i obrazovanje.

Sastanak s roditeljima

Zbog svega sastali su se roditelji s predstavnicima škole, izvođača radova i grada. Danijela Rogić, predstavnica u vijeću roditelja OŠ Belvedere, kaže da na sastanku nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci.

''Na sastanku se uglavnom igrao ping-pong između Gradskog ureda za upravljanje imovinom, ravnatelja i Ureda za školstvo, čiji članovi nisu bili prisutni'', otkrila je Rogić.

Kaže da su roditelje na sastanku u djelomično uvjerili u to da je škola sigurna. ''Uvjerili su nas da, što se tiče izvođenja radova, opasnosti za djece nema. Međutim, djeca i dalje ne smiju boraviti vani, prozori moraju biti zatvoreni, tako da s epidemiološke strane ne vjerujem da su uvjeti zadovoljeni'', rekla je. Kaže da će svoje dijete pustiti u petak na nastavu.

Dodala je da su izvođači roditelje uvjerili da se pločama s azbestom rukovali na ispravan način.

Uvršten na listu otrova

Inače, azbest je grupa minerala. Zbog svojih izvanrednih svojstava toplinske izolacije koristio se u građevini. Desetak obrazovnih ustanova u Rijeci još je pokriveno njime, a koliko ih je ukupno u Hrvatskoj, ne zna se.

''Azbest je opasan samo u slučaju da se udahne. To su kao male iglice kad se udahne. On može izazvati azbestozu ili rak pluća i takve kronične bolesti'', objasnio je Goran Crvelin, voditelj Odsjeka za kontrolu zraka s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Zbog dokazane štetnosti na ljudsko zdravlje, 2005. godine u Europskoj uniji zabranjena je proizvodnja, promet i uporaba svih vrsta azbestnih vlakana, a godinu dana poslije u Hrvatskoj je uvršten na listu otrova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene