Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda iz ministarstva

S Crnom Gorom pregovaramo o trajnom graničnom režimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković saborske je zastupnike izvijestio da je polovicom siječnja održan prvi sastanak mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva s ciljem da se privremeni granični režim pretvori u trajni.

Jandroković je objasnio da je riječ o povjerenstvu koje ima zadatak pripremiti pravni postupak za razgraničenje pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. Izvijestio je da je prvi sastanak protekao u dobroj atmosferi i da su obje strane izrazile spremnost da privremeni režim, definiran sporazumom iz 2002., pretvore u trajni režim, na temelju argumenata koje će jedna i druga strana podnijeti Sudu.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. HDZ i DP dogovorili parlamentarnu većinu i strukturu buduće Vlade Domovinski pokret Dani odluke Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa"

'Tim činom Hrvatska i Crna Gora svjedoče da se i na ovim prostorima tako složena pitanja mogu rješavati na civiliziran, europski način, pred jednim međunarodnim pravosudnim tijelom', rekao je ministar, koji konkretne rezultate očekuje u bliskoj budućnosti. Jandroković je izrazio uvjerenje da će Hrvatska na predstojećem summitu NATO-a 3. travnja u Strasbourgu i Kehlu biti primljena u taj obrambeni savez, odnosno nekoliko tjedana prije toga.

Odgovarajući na upit HDZ-ova zastupnika Marija Zubovića što još Hrvatska mora učiniti za primitak u NATO, Jandroković je rekao da treba izraditi nacrt prijedloga odluke o potvrđivanju Sjeverno-atlantskog ugovora, koji će biti upućen Vladi, Uredu predsjednika i resornim ministarstvima, a o konačnoj verziji i na izglasavanje u Sabor. Ispravu o potvrđivanju Ugovora potpisuje predsjednik Republike, nakon čega taj dokument upućuje u State Departement, dodao je.

Jandroković je izvijestio da je protokol o ulasku Hrvatske u NATO već ratificiralo 18 zemalja članica, od kojih ga je 10 već deponiralo u Washingtonu, uvjeren da će krajem veljače ili početkom ožujka isto učiniti sve članice NATO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene