Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Udomljavanje po hitnom postupku

'S 11 nisam znala čitati ni pisati, a sada sam sretna kod udomitelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udomljavanje je puno brži postupak od posvajanja.

'Obitelj je kada se ljudi jako brinu jedni o drugima i kada se vole', odgovorio je sedmogodišnji Rok na pitanje što je obitelj. No nemaju sva djeca sreću odrastati u takvoj obitelji. Neki žive u obiteljima gdje su odnosi narušeni, gdje se roditelji uopće ne brinu za djecu i ona su prepuštena sama sebi. Djeca se najčešće iz takvih obitelji smještaju u odgojni dom ili udomiteljske obitelji.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Slika nije dostupna Vis: Šef CSS-a oštetio stariju osobu za 4 milijuna kuna?

'Udomljavanje djece se odvija po najhitnijem postupku. Nema čekanja. Imamo oko 100 udomiteljskih obitelji, koje se brinu za oko 130 djece do 21. godine starosti. Iako su naše udomiteljske obitelji popunjene, u ostatku Hrvatske ima onih koje nisu. Često nam se obraćaju udomiteljice iz drugih područja Hrvatske i traže da smjestimo djecu kod njih. To nerado činimo, jer je bolje da su djeca u blizini bioloških roditelja kako bi ih mogli posjetiti', kaže Franciska Ćetković iz Tima za udomljavanje čakovečkog Centra za socijalnu skrb.

'Zločesti školarci'

Dječje priče iz udomiteljskih obitelji znaju biti potresne. 'Prije nisam išla u školu i nije mi bilo lijepo doma. Drago mi je što sam došla kod udomiteljice. Ona se brine za mene, sluša me i udovoljava mi', rekla je 14-godišnja Dragana. 'Nisam znala čitati ni pisati. Onda sam s 11 godina udomljena. Sada imam puno prijatelja. Jedino su ponekad u školi zločesti prema meni', požalila se 14-godišnja Ivana.

'Često se događa da su djeca jako istraumatizirana i da se teško prilagođavaju, a ako su još odbačena u razredu, imamo dodatan problem. Zato djecu treba upoznati s problemima s kojima se susreću njihovi kolege školarci, koji su udomljeni', rekla je Ćetković.

Udomljavanje - stres za dijete

Kriteriji za dobivanje udomiteljstva regulirani su Zakonom o udomiteljstvu, koji je na snagu stupio 2007. godine.  Po tim kriterijima udomitelji ne smiju biti mlađi od 21 godine ili stariji od 60 godina,  ne smiju biti kažnjavani niti lišeni radne sposobnosti te ne smiju imati narušene obiteljske odnose.

'Udomitelji su pod velikim povećalom javnosti i to je dobro. I susjedi najčešće znaju da je dijete udomljeno pa postupaju s posebnom empatijom i javljaju nam određene nepravilnosti. Tu je još i redovita kontrola koju obavljaju socijalni radnici, tim za udomiteljstvo, škola, liječnici, bolnice. Sve te institucije dužne su prijaviti ako se nešto događa s djetetom ili ako u udomiteljskoj obitelji nešto ne funkcionira', objašnjava Ćetković.

>> 'Udomite djecu, osjećaji su isti'

>> 'Da su nam rekli da imaju petorke, mi bi udomili petorke'

'Udomljavanje je stresna situacija. Centar za socijalnu skrb daje podršku djetetu i roditeljima i rješavamo problem prilagodbe. Nažalost neku djecu moramo premjestiti i u druge obitelji. Nerado to činimo, jer je svako ponovno izdvajanje veoma stresno. To radimo u krajnjim slučajevima kada se više ne može izbjeći', dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene