Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukovarske majke

"Znamo tko ga je ubio, ali ne znamo gdje je pokopan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na grobove poginulih i ubijenih branitelja pokopanih na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u četvrtak su, u organizaciji Udruge "Vukovarske majke", položene ruže i zapaljene svijeće.

"Već godinama se okupljamo na današnji dan kako bi svijeće zapalili i ruže položili na grobove naših najmilijih, ali i na sve druge grobove jer smo primijetili kako je dosta grobova prazno i bez svijeća što je znak da njima nema tko doći", rekla je predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Manda Patko, podsjećajući da se još traga za 291 nestalim Vukovarcem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Matija Kušić iz Sotina traži supruga za kojega, kako je navela, ne zna gdje je pokopan nakon što je 1991. ubijen u tome vukovarskom prigradskom naselju.

"Znamo tko ga je ubio, ali ne znamo gdje je pokopan jer nam nema to tko reći. Baš su mi danas sinovi otišli svjedočiti u Beograd, na suđenju za zločin počinjen u Sotinu 1991. Onaj tko ovo nije doživio ne zna što proživljavamo svih 365 dana u godini, a posebice u ove dane", kazala je Matija Kušić.

"Kao i svake godine, i danas smo prožeti osjećajima tuge i bola. Imamo osjećaj da našima najmilijima kojih više nema ovime poručujemo da smo i dalje s njima i oni s nama", rekla je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. Dodala je kako je zadnja masovna grobnica na području Vukovara pronađena 2013. i da od tada nema novih nalaza, što obitelji zatočenih i nestalih posebice čini tužnima. Ocijenila je kako se "ključ" rješenja pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi u Srbiji.

Zaključkom Vlade RH od 16. studenog 2000., dijelu groblja "Dubrava" u Vukovaru utvrđen je status Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a na njemu su, po posljednjim podacima, pokopana 423 poginula hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava rata, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene