Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Strpljenje im visi o koncu

NAJGORA NOĆNA MORA INVESTITORA Ima li kraja sudskim postupcima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski problem je privući investiciju, ali je i zadržati. Dubrovački hotel Belvedere, koji je razrušen u domovinskom ratu, 2014. godine je za 12 milijuna eura kupio je ruski milijarder. Njegov plan je hotel sa 6 zvjezdica, no sve je zapelo na sudu, spor se rješava već dvije godine.

Prije dvije godine nakon stečaja na javnoj dražbi Belvedere je dobio novog vlasnika - koji ne može u investiciju jer je sve zapelo na sudu. Naime bivši vlasnik osporava prodaju hotela.

"Sud je takav kakav je i to se ne rješava već evo dvije godine, a ne vidi se uopće kraj tom postupku, mislim da je to najgori problem koji može postojati", kaže Davor Štern, konzultant kupca, ruskog milijardera Viktora Vekselberga, koji je planirao uložiti 150 milijuna eura i poručuje kako svako strpljenje dođe kraju.

"Pitanje je gdje je kod njega ta granica. Novci koji su uplaćeni temeljem stečajne dražbe stoje na računu suda, nikome nije isplaćeno još ništa", dodaje Štern. Pa tako ni nakon stečaja nisu isplaćeni ni vjerovnici, među njim raradnici koji su sami pokrenuli stečaj - duguje im se 2 milijuna kuna za plaće.

Gradonačelnik ne vidi problem

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

"Mi očekujemo da sustav to riješi, sad je to koliko znamo u rješavanju jedne žalbe na Visokom trgovačkom sudu, ja se nadam da će sud to riješiti ovih dana i to je možda mogućnost da novac podijeli", kaže Pavle Radonić, bivši radnik hotela Belvedere.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić ne vidi problem i tvrdi ovo nije slučaj Belvedere, već projekt, a arhitektonsko rješenje je kaže pri kraju. "Hotel je smanjenog kapaciteta, volumenom i bit će prvi hotel sa 6 zvjezdica na području Dubrovnika i čak više od toga", kaže Vlahušić.

"Projekti se rade i dalje, međutim koliko ja znam on nije spreman uložiti ništa dok se ta situacija pravno ne riješi", poručuje Štern.

Druga strana priče

U Hrvatskoj je mnogo planiranih investicija koje se ne realiziraju. Primjer je i Haludovo na Krku, no tamo Ruski investitori u 14 godina nisu napravili ništa. "Treba propisati znatno viši iznos komunalnih doprinosa i tajve objekte treba penalizirati i na taj način staviti vlasnike u poziciju da, ili prodaju svoj objekat, ili ga stave u funkciju", kaže ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Zbog takvih primjera ministar najavljuje kreće se u izmjene i dopune zakona o komunalnom gospodarstvu.

Iz Ministarstva pravosuđa nismo uspjeli dobiti komentar na cijelu priču, poručili su kako će odgovor dostaviti. Bivši vlasnik Belvedera pokušava osporiti prodaju, tvrdi kako je dražba bila nelegalna. Naravno ima svako pravo na to, ali ono što muči u ovoj situaciji je sud koji već dvije godine rješava ovaj slučaj.

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je rekao kako treba surađivati s DORH-om da bi se ubrzale investicije, ali evo problem su i sudovi. Samo u Dubrovniku imamo dakle ovaj slučaj, ali i slučaj projekta Srđa, gdje se gotovo godinu dana čeka odluka Ustavnog suda oko same legalnosti projekta od 310 hektara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene