Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ugovora s Talijanima

Ruske prijetnje o plinu za sada se ne tiču Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U valu velike hladnoće nekoliko europskih zemalja prijavilo je da im Rusija isporučuje manje količine plina.

Rusi su već pokazivali moć, plinske ventile zatvorili su i 2009. Osam zemalja sada strahuje hoće li imali dovoljno plina. Gazprom poručuje - dodatne količine ne možemo isporučiti. Hrvatske se to za sada ne tiče.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Slika nije dostupna SAD I EU Pao dogovor oko važnog plana o prekidu ovisnosti o ruskom plinu: Pogledajte kada nam stiže američki LNG

'Mislim da ne bi trebalo ovaj put utjecati. INA je zaključila ugovor s talijanskim Enijem, od njega se kupuje plin. Prema tome, to nije više ruski plin, odnosno i ako je, Talijani imaju obvezu snabdijevati Hrvatsku po postojećem ugovoru i smatram da ne bi trebalo biti nikakvih problema', rekao je Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora Ine.

>> 'Gazprom ne može isporučivati više plina Europi'

Preko interkonektora iz smjera Mađarske, Slovenije i Italije primamo dovoljnu količinu plina. A tu je i naša proizvodnja.
Sustav za sada izdržava niske temperature, no pitanje je koliko dugo. 'Za slučaj nižih temperatura od -20 i eventualnog kvara negdje na postrojenju na nekoj platformi, na nekoj regulacijskoj stanici ili nekom dijelu plinovoda kroz Gorski kotar bilo bi malo problema', rekao je Miljenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Pa ističu potrebu izgradnje još jednog skladišta. I potrošača je sve više, sada trošimo tri i pol milijarde kubika plina na godinu, a za koju godinu mogli bismo i šest. 'To skladište bi trebalo biti kapaciteta uz Okoli od 550 milijuna, barem milijardu metara kubnih plina. Ono ne mora biti danas, sutra, ali u roku 4-5 godina trebali bi ga imati', dodao je Šunić.

Savjeti za štednju: Održavajte temperaturu, spuštajte rolete...

Europske zemlje poput Mađarske, Austrije, Italije i Njemačke to su davno riješile. Na taj način, za razliku od nas, osigurale su svoje potrebe. Iako svi uvjeravaju da plina ima dovoljno, ne treba se razbacivati potrošnjom.

Svi volimo termostate podesiti na najveću temperaturu i nerijetko tako zagrijavamo hladne prostore. Upravo to troši najviše energije pa je preporučljivo konstantno temperaturu održavatii prosječnom, oko 20 stupnjeva, a noću 15. Mnogi ne znaju da spuštanje roleta smanjuje gubitak topliine i za 10 posto, a naravno prije svega ovog nužno je napraviti godišnje servis instalacija i sustava kako bi znali da je sve u redu i mogli uživati u ovakvim zimskim danima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene