23518
23518
23518
23518
23518

Rušitelj Dubrovnika još se brani sa slobode

  • , 18.08.2007., 22:47
  • Autor:
  • komentara

Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu uložilo je žalbu na odluku suda koji Vladimiru Kovačeviću, osumnjičenom za sudjelovanje u bombardiranju Dubrovnika 1991. godine, nije odredio pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.

 
 
 
 

Tužiteljstvo pak smatra da je Vladimir Kovačević zvan Rambo opasan po okolinu, izjavio je za srbijanske medije Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva.

Podsjetimo, kapetan I. klase bivše JNA Vladimir Kovačević optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Tereti ga se da su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom i on osobno ispalili više stotina projektila na dubrovački Stari grad, pri čemu su dva civila izgubila život, a tri ozlijeđena.

Uhićen je 25. rujna 2003. godine, te isporučen Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije (ICTY), ali tijekom postupka pred Haaškim sudom nije mogao iznijeti svoju obranu i izjasniti se o krivnji zbog narušenog zdravstavenog stanja, s dijagnozom paranoidne psihoze.

Uskoro ovo postaje prvi slučaj koji je Haag ustupio srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine, a za isti zločin - granatiranje Dubrovnika, ICTY je dosad osudio generale JNA Pavla Strugara i Miodraga Jokića na osam, odnosno sedam godina zatvora, kojima je Kovačević bio izravno potčinjen.

'Postrojbe pod zapovjedništvom Vladimira Kovačevića i on osobno ispalile su bez izbora cilja više projektila na dubrovački Stari grad. Ubijena su dva civila, a tri su ranjena. Također, potpuno je izgorjelo i razoreno šest povijesnih spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a, a 46 objekata je oštećeno', rekao je novinarima u srpnju glasnogovornik Vekarić.

Inače, Vladimir Kovačević Rambo liječi se na beogradskoj Vojno medicinskoj akademiji (VMA), a sud ga je, usprkos traženju tužiteljstva odbio poslati u pritvor, tako da se rušitelj Dubrovnika još uvijek brani sa slobode.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se