Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedavni posjet

Rusija: Američki senator u Hrvatskoj je tražio odvraćanje od Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko ministarstvo vanjskih poslova osvrnulo se na nedavni posjet američkog senatora Christophera Murphyja Hrvatskoj.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je nedavni posjet američkog senatora Christophera Murphyja Hrvatskoj imao za cilj izvršiti pritisak na Zagreb kako bi ga se odvratilo od energetske i obrambene suradnje s Rusijom.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

'Prema izvješćima tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj američki senator Christopher Murphy iz Connecticuta nastojao je dobiti od visokih hrvatskih dužnosnika obećanje da neće dopustiti da Ina, vodeća naftna i plinska kompanija zemlje, proda dionice potencijalnim ruskim investitorima u slučaju da prekine suradnju sa svojim mađarskim partnerom (MOL-om)', priopćio je odjel za informiranje i tisak ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Priopćenje kaže kako je Murphy isto tako pokušao uvjeriti hrvatske domaćine 'da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage'.

Vrdoljak priznao da država 'mozga' kako otkupiti dionice INA-e od MOL-a?!

Senator Murphy, predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata, posjetio je Hrvatsku prije desetak dana, a s njegovih susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem ured predsjednika i vlada su izdali štura priopćenja da je bilo riječi o jačanju suradnje SAD-a i Hrvatske među ostalim i u energetici.

Prenoseći Murphyjev blog mediji su kasnije navodili kako je Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu koji bi problem između hrvatske vlade i mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava i budućnosti tvrtke rado riješio otkupom dionica obiju strana. Mediji su također pisali da Hrvatska želi prodati ruske i kupiti američke helikoptere Blackhawk.

'U okolnostima zapadnih sankcija Rusiji Washington vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu energetsku i obrambenu suradnju sa zemljama u regiji', navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatska posuđuje 2,6 milijardi eura za otkup dionica INE od MOL-aka pos?

Ministarstvo kaže kako Rusija smatra ovaj drski pritisak 'neprihvatljivim i suprotnim općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje'.

'Pored očitog političkog motiva iza ovih akcija postoji i jasan element nepoštene konkurencije', kaže ministarstvo, 'pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki i po svaku cijenu proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene