Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: Slovenija predlaže "realistična" rješenja za otvorena pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u razgovoru za tjednik "Demokracija" da je Slovenija predložila "realistična rješenja" za otvorena bilateralna pitanja s Hrvatskom, te da o tome, uz razgovore s hrvatskom stranom, vodi i konzultacije s Bruxellesom.

"U tijeku su neformalni, ali i formalni razgovori s hrvatskom stranom na razini predstavnika vlada. Istodobno, obavljamo konzultacije s najvišim dužnosnicima Europske unije. O graničnim pitanjima, o pitanjima deviznih štediša itd. morat će se na kraju krajeva postići sporazum dviju vlada, kako predviđamo prije uključenja Hrvatske u Europsku uniju", izjavio je Rupel u razgovoru za "Demokraciju", tjednik blizak Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), premijera Janeza Janše.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Rupel je dodao da Slovenija u rješavanju otvorenih pitanja nije pasivna nego da predlaže "realistična rješenja" s kojima su upoznati i u Zagrebu i u Bruxellesu, te da bi odgovor na te prijedloge sada trebala dati hrvatska strana.

"Hrvatska je strana s tim prijedlozima upoznata, a isto tako i najviši predstavnici Europske unije. Lopta je sada na hrvatskom igralištu", rekao je Rupel.

Na pitanje je li hrvatskoj strani predložen sporazum o granici s kojim slovenska javnost nije upoznata, Rupel nije želio biti konkretan.

"U zadnje vrijeme bilo je više razgovora na različitim razinama. Slovenska strana je aktivna, ima jasna stajališta i konkretne
prijedloge. Sada čekamo na odgovore", rekao je Rupel.

Na pitanje o "novom zemljovidu" koji je početkom prošlog tjedna slovenskoj javnosti predložio Marjan Podobnik, Rupel je ustvrdio da se radi o civilnoj inicijativi koja je došla "u osjetljivom trenutku" razgovora s Hrvatskom, te da to "možda nije bilo slučajno".

"Podobnikov zemljovid, makar je u nekim aspektima na tragu naše Bijele knjige o slovensko-hrvatskoj granici, ima nekoliko grešaka i slabosti", rekao je Rupel.

"To je inicijativa ljudi za koje vjerujem da nemaju loše namjere, a Marjan Podobnik ne predstavlja nijednu državnu instituciju", rekao je Rupel koji je objavljivanje zemljovida i prijedlog da se u Sloveniji organizira referendum o ulasku Hrvatske u EU povezao s "političkim ambicijama" kruga oko Podobnika.

"Vjerojatno imaju političke ambicije, no to je u demokraciji nešto sasvim normalno", rekao je Rupel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene