Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: 'Hrvatski zemljovid je provokacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je objavu zemljovida hrvatskoga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u Narodnim novinama kao "još jednu provokaciju u vezi s pitanjem granica".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Rupel, "odbacuje takav i slične zemljovide, a na provokaciju se odgovara tako da se Hrvatskoj pošalje diplomatska nota", prenosi slovenska novinska agencija STA. 
 
Rupel je, kako prenosi STA, rekao da je "Hrvatska već nekoliko puta pokušala prejudicirati tijek državne granice, a ovaj put je to učinila objavljivanjem zemljovida u službenim novinama".

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Usto, slovensko ministarstvo vanjskih poslova "protivi se izmišljenom imenu Savudrijska vala koje je pojavljuje u novim dokumentima, odnosno na zemljovidu".

Na pitanje novinara hoće li ministarstvo o zemljovidu obavijestiti
EU, Rupel je odgovorio da se "razgovori i neformalna razmjena
mišljenja ne vode samo između Slovenije i Hrvatske, nego između Slovenije, Hrvatske i najviših dužnosnika EU, što znači da je EU dobro informirana".

- Notu koja je naslovljena na Zagreb nije bitno poslati i EU, rekao je Rupel dodajući da Slovenija ima "mnogo mogućnosti da svoje sugovornike u EU obavijesti o teškoćama, odnosno provokacijama".

Glasnogovornik hrvatskoga Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić potvrdio je za STA da je Ministarstvo u Narodnim novinama objavilo zemljovide naglasivši pritom da "zemljovid ne prejudicira hrvatsko-slovensku granicu, nego da proizlazi iz međudržavnih
sporazuma i prikazuje trenutačno stanje, do konačnog dogovora o granici".

Kako je u nedjelju prenio Novi list, Ministarstvo poljoprivrede je u
Narodnim novinama objavilo plan praćenja kvalitete mora na područjima na kojima se uzgajaju školjke. Među 16 karata zaljeva i uvala u kojima se uzgajaju školjke, objavljena je i karta Savudrijske vale prema kojoj se podrazumijeva hrvatska jurisdikcija nad polovicom zaljeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene