Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumunjska imenovala privremenog premijera nakon Pontine ostavke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis imenovao je u četvrtak ministra obrazovanja Sorina Cimpeanua privremenim premijerom nakon što je dosadašnji predsjednik vlade Victor Ponta podnio ostavku dan ranije zbog prosvjeda diljem zemlje.

Procjenjuje se da je 25.000 ljudi izašlo na ulice Bukurešta u srijedu navečer, a tisuće su napunile ulice gradova diljem Rumunjske sa zahtjevom za ostavkama nakon što su u požaru tijekom vikenda u noćnom klubu u prijestolnici poginule 32 osobe, a ozlijeđene su stotine.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

"Imam važnu poruku za vas: vidio sam vas, čuo sam vas, vaši zahtjevi su mi važni", rekao je Iohannis.

Prosvjednici su izjavili da ostavka ljevičarske vlade treba biti samo početak velikih reformi u političkom sustavu kojeg optužuju za korumpiranost koja je i dovela do toga da takvi klubovi mogu raditi bez provedenih sigurnosnih standarda.

Očekuje se da će Pontina ostavka dovesti do sastavljanja nove vlade, koju će vjerojatno voditi tehnokrat. Iohannis je rekao da će se konzultirati sa strankama i civilnim društvom o novom premijeru u iduća dva dana te da bi do kraja tjedna već moglo biti imenovanje.

U slučaju da se ne uspije sastaviti vlada nakon dva pokušaja, bit će sazvani prijevremeni izbori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene