Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupio pristaše

Rumunjska: Basescu poziva birače da odbace 'državni udar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suspendirani rumunjski predsjednik Traian Basescu pozvao je birače da se usprotive njegovu opozivu, okupivši u subotu svoje pristaše u transilvanijskom gradu Cluju protiv onoga što je nazvao 'državnim udarom protiv vladavine prava'.

Europska unija kritizirala je ljevičarskog premijera Victora Pontu zbog njegove kampanje za smjenu Basescua, njegovog dugogodišnjeg političkog suparnika. Rumunjski birači se o opozivu predsjednika trebaju izjasniti na referendumu 29. srpnja.

Basescu, čija je popularnost pala sa 65 posto prije sedam godina, na sadašnjih oko 10 posto, dobio je glasnu potporu više tisuća okupljenih na skupu u Cluju, uporištu njegovih saveznika i bivšeg premijera Emila Boca.

Na brojnim transparentima nošenim na skupu pisalo je: "Želite li europsku državu na čelu s kapetanom Basescuom", čime se aludira na Basescuvu karijeru kapetana trgovačkog broda u Rumunjskoj u doba komunizma, prije revolucije 1989. u kojoj je svrgnut diktator Nicolae Ceausescu.

"Molim sve Rumunje, bez obzira na njihovo mišljenje, da izađu i glasaju", rekao je Basescu pred oko 10.000 okupljenih na središnjem trgu u Cluju, na temperaturi od 33 stupnja Celzija. "Uvjeren sam da ćete reći ne zlouporabi i državnom udaru protiv vladavine prava u Rumunjskoj", kazao je.

Pokušaj opoziva predsjednika države najnoviji je sukob između dvije dominantne političke snage u Rumunjskoj - Pontinih socijalista koji su reformirani nasljednici Komunističke partije pokojnog diktatora Nicolae Ceausescua i Basescuovih demokratsko-liberalnih saveznika.

Ponta je optužio Basescua da blokira vladine reforme i zlorabi svoj položaj kako bi pogodovao svojim konzervativnim saveznicima. (Hina)

Pročitajte i ovo NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad" Rumunjska policija, ilustracija POTRAGA ZA TIJELOM Strava u Rumunjskoj: Pronašli izgrizenu ruku kraj rijeke, doznali da je riječ o ubojici

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene