Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld pozvao na primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki ministar obrane Donald Rumsfeld u petak je pozvao saveznike iz NATO-a da na summitu u Bukureštu potvrde odlučnost i relevantnost Saveza, ističući kako je "stratreški imperativ" trenutka pozivanje u članstvo Hrvatske, Makedonije i Albanije, te otvaranje procesa priprema Ukrajine i Gruzije za članstvo.

"Nema boljeg načina za napredovanje NATO-a od davanja pozivnica za punopravno članstvo Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji te započinjanja procesa dovođenja Ukrajine i Gruzije u Savez u budućnosti, kroz Akcijski plan za članstvo (MAP)", naglasio je Rumsfeld u komentaru koji u petak objavio utjecajni The Wall Street Journal.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

NATO-u, po Rumsfeldu, danas treba jasnoća ciljeva jer bi "pokazivanje plašljivosti u Bukureštu" moglo unazaditi prilagodbu zahtjevima 21. stoljeća.

"Odlučan iskorak od tradicionalnog načina razmišljanja strateški je imperativ kako bi Savez ostao relevantan u odnosu na izazove s kojima je suočen".

"Upitnoj europskoj predanosti" misiji NATO-a u Afganistanu, Rumsfeld suprotstavlja "jasnu odlučnost Hrvatske, Albanije i Makedonije da pridonesu teškim misijama. Zajednički, tri balkanske države imaju više od 650 vojnika koji trenutačno služe u Afganistanu i Iraku".

Hrvatska trenutačno ima više od 200 vojnika koji obučavaju Afganistansku vojsku i služe u provincijskim timovima za obnovu (PRT), navodi bivši ministar.

Tri zemlje koje su se proteklih godina kroz MAP pripremale za NATO "sada ispunjavanju nužne kriterije za članstvo", predane su ljudskim pravima i regionalnoj stabilnosti, te zaštiti manjinskih prava, navodi Rumsfeld, i dodaje kako one izdvajaju veći postotak BDP-a za obranu od većine zapadnoeuropskih članica Saveza.

Hrvatska, Makedonija i Albanija izgradile su zdrave obrambene kapacitete u obavještajnom i sanitetskom segmentu te za specijalne operacije, koje koriste u Afganistanu i Iraku "preuzimaući teške misije koje nekoliko sadašnjih članica NATO-a nije bilo spremno izvesti".

"Hrvatska, Albanija i Makedonija svakako nisu velike geografski, no po operativnosti i svojim pristupom, doprinosima koje donose u NATO, daleko će nadmašiti svoju veličinu", naglašava Rumsfeld u komentaru.

Kada je riječ u Ukrajini i Gruziji, bivši prvi čovjek Pentagona, navodi da su to demokratske, politički zrele i relativno stabilne zemlje, čije su vlade, nazastrašene prijetnjama Kremlja, izrazile želju da uđu u program MAP-a.

Rumsfeld u komentaru kritizira Grčku zbog prijetnji vetom na pozivnicu Makedoniji zbog spora oko imena, te Rusiju zbog "taktike zastrašivanja" iz Hladnog rata.

Moskva je zaprijetila okretanjem raketa prema Ukrajini i poticanjem nemira u Gruziji, ako uđu u MAP.

"Budućnost NATO-a i njegov kredibilitet kao najznačajnijeg političkog i vojnog instrumenta svjetskih demokracija, previše su važni da bi bili sputani ograničenim sporom oko semantike ili taktikama zastrašivanja koje više pristaju prošlom stoljeću",podvlači Rumsfeld.

Širenje NATO-a na Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju i izgradnja bliskog partnerstva s Ukrajinom i Gruzijom, pomoći će da se ublaže zabrinutosti kako Savez više nema kolektivnog karaktera za teške poslove nužne da se prevladaju izazovi u Afganistanu, ocjenjuje on, te ističe kako su te zemlje spremnije preuzeti odgovornosti NATO-a od nekih punopravnih članica.

"Hrvatska, Albanija i Makedonija danas su spremne preuzeti te odgovornosti. Gruzija i Ukrajina bit će spremne idućih godina ako uđu u MAP. Summit u Bukureštu nudi mogućnost za ispunjavanje interesa svih 26 članica kroz proširenje NATO-a. Sada nije vrijeme za sumnje u sebe. Sada je vrijeme za američko i europsko vodstvo", poručio je saveznicima Donald Rumsfeld, bivši ministar obrane i jedan od najistaknutijih dužnosnika administracije u prvih šest godina mandata predsjednika Georgea W. Busha.

Rice: Ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO stabilizirat će Balkan

Članstvo Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO-u donijelo bi nužan stabilizirajući učinak jugoistočnoj Europi, ocijenila je državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice u intervju za The Washington Times od petka.

"Ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO bio bi stabilizirajući čimbenik na Balkanu u vrijeme kada je to nužno. Mislim da su Hrvatska, Albanija i Makedonija dokazale svoju vrijednost uključujući se u niz sigurnosnih inicijativa", rekla je Rice u jučerašnjem razgovoru s kolegijem The Washington Timesa, čiji je transkript u petak objavio State Department.

Na upit o prijetnji veta Grčke na pozivanje Makedonije u članstvo NATO-a ako ne promijeni ime, Rice je izrazila nadu u uspjeh pregovora koje vodi izaslanik UN-a Matt Nimetz, dodajući kako na tome rade i dužnosnici State Departmenta.

Ističući kako je ulazak u NATO "važan korak za Makedoniju i važan za Savez", Rice je kazala kako bi bilo za "žaljenje da se tome ispriječi nešto što ima veze s drevnim vremenima".

Grčka osporava Makedoniji pravo na ime od njezina osamostaljenja 1991., zbog istovjetnosti s antičkim nazivom njezine sjeverne pokrajine, a pregovori uz posredovanje Nimetza do sada nisu dali rezultate.

Unatoč protivljenju Atene, Makedoniju pod tim imenom danas priznaje više od 100 država svijeta, uključujući SAD i neke druge velike sile. "Ne bi mi bilo drago da se to ispriječi, tako da se nadam da će obje strane biti fleksibilne i prihvatiti prijedloge veleposlanika Nimetza kada ih on podnese", rekla je Rice.

Condoleezza Rice u petak je otputovala na novu bliskoistočnu turneju tijekom koje će na sastancima s izraelskim i palestinskim čelnicima dati dodatni poticaj nastavku mirovnog procesa obnovljenog na mirovnoj konferenciji u Annapolisu, u studenome 2007.

Rice će nakon toga od 2.-4. travnja sudjelovati na summitu NATO-a u Bukureštu, gdje tri zemlje Jadranske povelje očekuju poziv u članstvo, a 4. i 5. travnja trebala bi biti u pratnji predsjednika Georgea W. Busha u službenom posjetu Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene