Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović u New Yorku

'Rukovat ću se s Obamom i podsjetiti ga da ima jedna lijepa zemlja Hrvatska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudjelovanje na summitu UN-a o Milenijskim ciljevima razvoja (MDG) prilika je da Hrvatska, kao zemlja koja je odgovorna prema međunarodnoj zajednici, predstavi svoje rezultate u ostvarivanju tih ciljeva i unaprijedi bilateralne odnose s drugim državama, izjavio je u New Yorku hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

'Želim predstaviti Hrvatsku kao zemlju koja je odgovorna prema međunarodnoj zajednici i prema zajedničkim preuzetim obavezama, pa tako i prema Milenijskim ciljevima razvoja', rekao je Josipović hrvatskim novinarima. Dodao je da će na sastanku govoriti o ispunjavanju MDG-u u našoj zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobar posao u New Yorku ‘Suradnja i potpora tribunalu ustavna je obveza Hrvatske’ Slika nije dostupna Proglasio pobjedu Sanader: HDZ je pobjednik lokalnih izbora

Istakao je da njegov boravak u New Yorku pruža mogućnost za brojne biletaralne odnose, unaprijeđenje odnosa s drugim zemljama i jačanje hrvatske pozicije u Ujedinjenim narodima. Na pitanje o susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji u četvrtak priređuje tradicionalni prijem za sve šefove delegacija na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, kazao je da će to biti protokolarni susret.

'Susret s američkim predsjednikom je protokolarne naravi. Sigurno ću se rukovati s Barackom Obamom, ali neće biti bilateralnog susreta', rekao je Josipović. 'Iskoristiti ću prigodu da ga podsjetim da ima jedna lijepa zemlja Hrvatska, koja ima što ponuditi svijetu pa i SAD-u, što on sigurno već zna', dodao je.

'Sa Sanaderom nemam nikakav kontakt'

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se u sjedištu UN-a susreo s Ivanom Šimonovićem, pomoćnikom glavnog tajnika UN-a, ističući kako je 'dobro da Hrvatska ima svog predstavnika na tako značajnoj poziciji'. Glede mogućeg sastanka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji je odnedavno suradnik Sveučilišta Columbia na kojem Josipović u petak drži predavanje, rekao je da 's njim nema nikakav kontakt ni sastanak'.

Na upit o eventualnim prijeporima prilikom dogovora s premijerkom Kosor oko odlaska na Opću skupštinu u New York, Josipović je kazao da su 'sve usaglasili, jer je ove godine red na premijerki da drži govor u Općoj skupštini'. Naizmjenični odlazak premijera i predsjednika RH na godišnje zasjedanje UN-a, ocijenio je 'dobrim običajem i dobrim dogovorom' koji treba poštovati.

'Vjerujem da će ubuduće biti malo opreznija'

Odgovorio je i na traženje da komentira izjavu premijerke Kosor koja je kazala 'da se nju proziva za susret s Polančecom, a predsjednik Josipović se sastao s osobom koja je pravomoćno osuđena da je potkradala državni proračun'. 'Volio bi da specificira, zaista ne znam o kome je riječ. Volio bih znati na koga je mislila, možda mi je nešto promaklo, ali o kome god da je riječ mogu reći da se s optuženicima ne komunicira, posebno netko tko je na tako visokoj dužnosti iz razloga da se ne stvori dojam utjecaja na prasvosuđe i ja eto.., vjerujem da će ona ubuduće biti malo opreznija', rekao je predsjednik.

>> 'S neopterećenom biografijom možemo šibati do kraja'

Josipović se se u ponedjeljak sastati s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, a u utorak će sudjelovati na godišnjem sastnaku Clintonove Globalne inicijative. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene