Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

'Ruđer' neće postati odlagalište radioaktivnog otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Institut Ruđer Bošković nije prikladna lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, poručilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U traženje primjerene lokacije trebalo bi uključiti stručnjake IRB-a i DZRNS-a i to zato jer oni imaju dugogodišnje iskustvo u rukovanju opasnim materijalima, ali i bogatu teorijsku ekspertizu, rečeno je na sastanku na kojem su uz ministra Radovana Fuchsa sudjelovali ministar zdravstva Darko Milinović, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović – Dropulić, ravnateljica IRB-a Danica Ramljak i ravnatelj Državnog zavoda za radioaktivnu i nuklearnu sigurnost (DZRNS) Dragan Kubelka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izabrano 36 projekata Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte Slika nije dostupna Hrvatski umovi IRB: Vrhunski radovi o evoluciji genoma

>> 'Uvijek smo se bojali tog Ruđera i zračenja, u ulici je mnogo mrtvih'

Razmatrali su i mogućnost potpunog izmještanja postojećeg skladišta radioaktivnog otpada s instituta, što traže brojne udruge građana i predstavnika civilnog društva, ali i ograničenje niza aktivnosti koje se provode u IRB-u. 'Ovakvom odlukom istovremeno bi se zaštitilo same zaposlenike IRB-a, kao i sve osobe koje žive u blizini instituta, ali i šire', stoji u priopćenju Ministarstva. Danas na IRB-u radi više od 800 ljudi, a od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je izgrađen, okolica se urbanizirala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene