Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti se bune

Plaćanje RTV pristojbe i teatar apsurda koji se oko nje vrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemate TV? Ni radio? Nema veze, u vašem stanu sigurno će se naći nešto na što ćete plaćati RTV pristojbu. Ovih dana studenti podstanari žale se putem društvenih mreža da iako nemaju ni TV ni radio moraju plaćati RTV pristojbu jer imaju - računalo. Istražili smo što kaže zakon.

Kada je u pitanju plaćanje RTV pristojbe najglasniji su trenutno oni koji u kućanstvu nemaju ni televizor ni radio, a od njih se traži da zbog posjedovanja računala ili čak pametnog telefona, plaćaju pristojbu. U toj skupini mahom su studenti podstanari koji putem društvenih mreža iskazuju sve veće negodovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRAĆANJE RELEVANTNOSTI HRT je najavljivao novi model pretplate: Poznato je koliko će iznositi pristojba Zapisnik HRT-a Borba s pristojbom Nevjerojatna priča! Pogledajte kako je inkasator došao do osobnih podataka: ''Ne želim da ovo prođe neopaženo". Oglasio se i HRT

No, ako pogledamo Zakon, on u potpunosti omogućuje naplatu RTV pristojbe onima kojima imaju, ne samo, računalo, nego i pametni telefon. A, ukoliko nisu član kućanstva koje plaća pristojbu, onda to mora napraviti ukoliko ima auto na svoje ime u kojem se nalazi radio prijamnik.

Da citiramo članak 34. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji:

(1) Svatko tko u vlasništvu ili posjedu ima radijski ili televizijski prijamnik odnosno drugu uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu: prijamnik) na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovog Zakona, osim ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

(3) Fizičke osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu ili nisu članovi kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, dužne su plaćati pristojbu za prijamnik u motornom vozilu registriranom na njihovo ime.

Dakle, da, sukladno Zakonu, ukoliko ste u posjedu bilo kojeg od navedenih uređaja, s kojeg biste tehnički mogli uloviti signal HRT-a, dužni ste plaćati RTV pristojbu. Međutim, isto tako, imajte na umu i da niste obavezni pustiti inkasatora HRT-a u svoj stan, baš kao što niste dužni pustiti u stan bilo koga drugoga s ulice.

Naime, u kolovozu prošle godine, Visoki upravni sud RH poništio je dio Odluke o načinu odjave prijemnika prema kojem vas kontrolor koji je došao utvrditi da doista nemate prijamnik, ukoliko ga ne biste željeli pustiti u stan, može ponovno prijaviti kao pretplatiti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene