Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rop: SOVA nije dobila nalog za prisluškivanje Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski premijer Anton Rop izjavio je da slovenska vlada u vrijeme kad ju je on vodio nikad nije davala naloge obavještajnoj službi da prisluškuje domaće ili strane političare, čime je reagirao na pisanje lista "Dnevnik" da je 2004. godine obavještajna agencija SOVA registrirala i snimila više razgovora premijera Sanadera s Janezom Janšom, sadašnjim premijerom Slovenije.

"Nikada u vrijeme mog mandata SOVA-i nije bilo naređeno niti je dobila instrukcije u vezi s prisluškivanjem bilo kojeg slovenskog političara ili političara u inozemstvu", rekao je Rop u izjavi novinarima u Ljubljani u zgradi parlamenta prije početka zasjedanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SOVA prisluškivala niz priključaka u Hrvatskoj Slika nije dostupna 'Janša i Sanader dogovarali su incidente u Piranskom zaljevu'

Objašnjavajući neizravno smisao svoje izjave u nedjelju za RTV Slovenije da su Janša i Sanader "dogovarali incidente u Piranskom zaljevu" kako bi Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) to mogla iskoristiti na parlamentarnim izborima 2004. godine, Rop je rekao da se radilo o tome da je "SOVA nesumnjivo pratila sve najvažnije u vezi s događajima i incidentima u Piranskom zaljevu", te da je to u opisu
njene djelatnosti.

>> 'Janša i Sanader dogovarali su incidente u Piranskom zaljevu' 

>> Slovenci prisluškivali Sanadera?

"SOVA je to radila i o tome sam ja kao predsjednik vlade bio
obaviješten", rekao je Rop ne spominjući imena hrvatskog i slovenskog premijera.

Rop je rekao da ne može zanijekati ono o čemu su u vezi sa
spomenutim događajima iz 2004. godine pisali slovenski mediji, ali da o detaljima ne može govoriti javno već samo pred odgovarajućim parlamentarnim povjerenstvom ili drugim tijelima koja su nadležna za tajne službe. Dodao je da iznošenje podataka o tome u javnosti ne bi bilo u interesu Slovenije kao države niti u interesu njene obavještajne zajednice.

Ljubljanski "Dnevnik" u subotu je objavio da je slovenska agencija SOVA snimila nekoliko telefonskih razgovora Sanadera i Janše u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Rop, a na čelu agencije Iztok Podbregar kojega je Janšina vlada prije pola godine smijenila. "Dnevnik" je danas objavio nove detalje o spomenutoj operaciji i tvrdi da uz snimke telefonskih razgovora SOVA posjeduje i fotografski materijal o susretima "Janšinih i Sanaderovih kurira" iz 2004. godine.

Janša je u subotu izjavio da bi bilo skandalozno kad bi se
pokazalo da su njegovi razgovori sa Sanaderom bili prisluškivani, dodajući da bi jednako nezamislivo bilo da obavještajna služba sada u vrijeme njegove vlade prisluškuje razgovore predsjednika oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora s njegovim sugovornicima iz srodnih stranaka u inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene