Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenstvo završilo s radom

'Rončević je nabavio kvalitetna vozila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije bilo protuzakonitosti u MORH-ovoj nabavi 39 vojnih kamiona niti je oštećen državni proračun, a tadašnji ministar obrane Berislav Rončević nabavio je kvalitetna vozila. Zaključak je to koji su u 12 točaka Saboru bez prisutnosti oporbe predložili HDZ-ovi i HSS-ovi članovi istražnog Povjerenstva koje je trebalo rasvijetliti spor oko sporne nabave kamiona.

Između ostalog zaključcima se osuđuje sve one koji su, kako je navedeno, izmišljenim nepravilnostima godinama kriminalizirali i prozivali tadašnjeg ministra Rončevića čime su njegovom ugledu i njegovim najbližima, stoji dalje u zaključcima, nanijeli nepopravljivu štetu. 

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Između ostalog u zaključcima Povjerenstva stoji da treba procijeniti koliku je štetu pretrpjela Hrvatska širenjem lažnih vijesti o korupciji u MORH-u. Zatražena je i istraga nadležnih tijela o eventualnoj kaznenoj odgovornosti u iznošenju neistina i kleveta na račun tadašnjeg ministra Berislava Rončevića i samog Ministarstva obrane.

Poznato je da je predsjednik Stjepan Mesić u javnosti prvi pokrenuo pitanje sporne nabave MORH-ovih kamiona. Ovim zaključcima koje će uputiti Saboru vladajuća većina u povjerenstvu HDZ-ovi Krunoslav Markovinović, Emil Tomljanović, Krešimir Ćosić i Andrija Hebrang te HSS-ov Stanko Grčić priveli su i kraju rad Povjerenstva.

Hebrang optužio SDP-ove članove Povjerenstva za nepoštivanje roka

Na konferenciji za novinare Hebrang je oporbene članove Povjerenstva na čelu s predsjednikom Nenadom Stazićem optužio da su željeli onemogućiti poštivanje roka za donošenje zaključaka što su dužni učiniti do 20. svibnja.

'Manjina nije željela prihvatiti istinu i zato su zadnji put napustili sjednicu povjerenstva', kažu HDZ-ovi članovi Povjerenstva. Markovinović napominje da nisu sa Stazićem željeli provesti nezaboravno dugo toplo ljeto kao što je to već jednom bio slučaj kada je Povjerenstvo istraživalo poslove Radimira Čačića i Zlatka Tomčića s državom.

Stazić: Zaključci većine o kamionima su protuzakoniti

Predsjednik saborskoga istražnog Povjerenstva za MORH-ovu nabavku vojnih kamiona 2004. Nenad Stazić (SDP) danas je nezakonitima nazvao zaključke koje su bez oporbe izglasala petorica članova Povjerenstva iz HDZ-a i HSS-a. ‘Većina u Povjerenstvu je protuposlovnički i nasilnički sazvala sjednicu, trudeći se zataškati i lažno prikazati činjenice’, kazao je Stazić na konferenciji za novinare, nakon što je većina članova, tvrdeći da nastavlja prošlotjednu sjednicu, zaključila da je nabavka kamiona provedena u skladu sa zakonom.

Stazić tvrdi da su vladajući sjednicu nastavili protivno Poslovniku te da su zato i zaključci nelegalni. ‘To nije sjednica, to je privatno okupljanje zastupnika, koji su zaključili da Rončević nije kriv, da nije oštetio proračun i da ga još treba pohvaliti’, kazao je Stazić, ističući da je prošlu sjednicu zaključio, a da novu može sazvati isključivo predsjednik. Uvjeren je da se većina na takav potez odlučila ‘jer im se žurilo nakon što se u Rončevićevu svjedočenju otkrilo da je Hebrang 2004. bio potpredsjednik Vlade, neposredno nadređen ministru obrane’.

To nije sjednica, to je privatno okupljanje zastupnika, koji su zaključili da Rončević nije kriv, da nije oštetio proračun i da ga još treba pohvaliti. Nenad Stazić Stazić tumači da je Hebrang u očitom sukobu interesa, te da nikad nije smio biti član, nego predmet istražnog povjerenstva. Smatra i da je policija u istrazi oko nabavke kamiona morala ispitati Hebranga i premijera Ivu Sanadera, kako bi utvrdila jesu li Rončeviću naložili da kupi kamione od Eurokamiona. ‘Ne znam je li ih policija ispitala, a ako nije, napravila je propust i traljav izvid’, rekao je Stazić, optuživši DORH i glavnu državnu revizoricu Šimu Krasić da su HDZ-u pomogli prikriti istinu.

‘Žurilo im se da prikriju kako je nestalo 15 milijuna kuna'

Podsjetio je da je DORH čekao 4,5 godine da pokrene istragu, iako je na nepravilnosti upozoravao sam predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić, a da je Krasić Saboru poslala skraćeno izvješće o obavljenoj reviziji. Stazić je naglasio i da je većina u Povjerenstvu odbila prijedloge da se na svjedočenje pozove načelnica službe za ugovaranje i nabavu Ojdana Žužul i pomoćnik ministra Ivo Bačić, da se sučeli Rončevića i načelnika Glavnog stožera OS RH Josipa Lucića, ‘pa čak i zaključak da je sklopljen ugovor s tvrtkom Eurokamioni’.

‘Žurilo im se da prikriju kako je nestalo 15 milijuna kuna. Hebrangu je stalo da sam sebe oslobodi svake odgovornosti i zato HDZ-ova većina nastoji falsificirati istinu i obeshrabriti istragu’, uvjeren je Stazić. Dodao je i da ‘u Hrvatskoj sve istrage staju kad dođu do razine potpredsjednika Vlade’, a u prilog toj tezi naveo je slučajeve Brodosplit i Maestro. Stazić je, međutim, uvjeren da je Povjerenstvo ispunilo svoj cilj, ‘jer su u javnost došli dokumenti koji pokazuju da su svi kamioni ponuđeni u pozivnom natječaju ispunjavali tehničke uvjete, a da su kupljeni oni koji su bili među najskupljima’.

Na pitanje zašto nije tražio Hebrangovo izuzeće kod osnivanja Povjerenstva, jer se i tada znalo da je Hebrang 2004. bio potpredsjednik Vlade, Stazić je odgovorio kako pamti ‘samo one potpredsjednike koji su nečim obilježili rad vlade, a Hebrang to nije’. Najavio je da će oporbeni članovi ići s izdvojenim mišljenjem, da će sazvati novu sjednicu za petak, a ne suglase li se HDZ-ovci s tim o svemu izvijestiti predsjednika Sabora Luku Bebića pa potom predložiti sjednicu u subotu, u ponedjeljak i utorak. ‘Ovo je bitka za javnost. Istina nije ono što su utvrdili Hebrang i kompanjoni, nego ono što će javnost zaključiti. Oni se mogu nastaviti nasilnički ponašati, ali to neće prikriti istinu o pokradenih 15 milijuna kuna’, zaključio je Stazić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene