Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Splitskog rodilišta

Romska obitelj: Beba ne liči na nas, ne znamo je li naša!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Romska obitelj Osmanović iz Splita sumnja da su u rodilištu zamijenili bebe, jer ona koju su oni dobili ima svjetlu kožu i plave oči.

Budući da su Romi tamnije puti, a beba s kojom su 24-godišnju Romkinju Veru Halilović iz rodilišta poslali kući, je svijetla i ima plave oči, ona i njezina obitelj sumnjaju da je u bolnici došlo do zamjene.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama...

Iako su u bolnici pregledali dokumentaciju i ustvrdili da nije bilo nepravilnosti, s obzirom na veliki interes javnosti odlučili su obitelji besplatno izvršiti DNK test.

Avdija Osmanović, 47-godišnjak iz Splita i njegova supruga Vera bebu su nazvali Frančeska. Djevojčica je rođena 5. svibnja ove godine u 9:20 sati u splitskom rodilištu carskim rezom, piše Slobodna Dalmacija.

'Iskreno da vam kažem, ne sjećam se točno jesu li mi nakon poroda pokazali bebu i trakicu koju stavljaju na novorođenu djecu, ali znam da su je odmah odveli na Neonatologiju i tek sam je nakon dva dana vidjela dok je još bila u 'boksu' u inkubatoru. Tad je imala temperaturu od 39 i primala je antibiotike. Poslije toga vidjela sam je nakon još dva dana kad su me zvali da je dođem dojiti', rekla je Vera.

>> Sastali se Romi iz 14 zemalja

Kada je ušla u prostoriju, kaže, instinktivno se krenula prema jednoj bebi tamnije puti. 'Mislila sam da je to moja djevojčica, ali me sestra zaustavila i rekla da to nije moja beba, nego da je moja druga. Moram priznati, kad sam je vidjela, bilo mi je malo čudno, vidjela sam da je potpuno svijetle puti, ali nisam nikome ništa govorila o tome, nisam se htjela zalijetati', rekla je Vera.

Djevojčici je utvrđen Beckwith-Wiedemannov sindrom, odnosno najčešći sindrom pretjeranog rasta u novorođenačkoj dobi. 'Doktorica je rekla da joj je čudno što je beba velika i što nije 'naše' boje i to nam je pobudilo dodatne sumnje. Mi samo želimo biti mirne savjesti, da znamo je li naša ili nije. Znam da je to najlakše utvrditi DNK analizom, ali mi nemamo novca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare', kaže Avdija.

Gotovo je nemoguće da je došlo do zamjene beba u rodilištu. 'Odmah kad se dijete rodi, i njemu i majci stavlja se na ruku silikonska narukvica s brojem i dijete se pokaže majci, a ona mora usporediti svoj broj s brojem narukvice djeteta i taj se broj upisuje u dokumente. Može netko namjerno zamijeniti, ali ne mogu vjerovati da bi to netko napravio', iznenađeno je za list kazala jedna od sugovornica.

Za ispitivanje ove situacije zadužena je bila dr. Maja Radman, a ona je nakon cjelodnevne 'istrage' kategorički odgovorila kako do zamjene beba nije došlo. 'Dali smo ispitati kompletan taj dan i sve što se poslije događalo. Uvidom u medicinsku dokumentaciju i očitovanje nadležnih liječnika nije utvrđena nikakva pogreška u postupanju koja bi rezultirala zamjenom beba', zaključila je dr. Radman.

Ipak, s obzirom na veliki interes javnosti, splitska je bolnica odlučila DNK test za obitelj Osmanović provesti besplatno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene