445476
445476
445476
445476
445476

'Mislim da se s ovom presudom jasno može reći da je UDBA prije svega bila zločinačka organizacija'

  • , 03.08.2016., 19:58
  • Autor:
  • komentara

O presudi Perkoviću i Mustaču i njezinim posljedicama u Dnevniku Nove TV govorio je Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist.

 
 
 
 
Romano Leljak gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Romano Leljak gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Vi ste, gospodine Leljak, kao vještak svjedočili i na ovom suđenju kao poznavatelj rada jugoslavenskih tajnih službi u vrijeme komunizma. Vaš komentar na ovu presudu?

Mislim da se s njom jasno može reći da je UDBA bila zločinačka organizacija i da poslije ove presude nitko više neće pomisliti da nije tako. UDBA je bila organizacija koja je radila u legalitetu, bila je osnovana na temelju zakona i propisa kojeg je donio Ustav SFRJ i u prvoj točki pravila službi kaže se radi na temelju Ustava SFRJ, zakona i podzakonskih akta koje donosi Skupština SFRJ i na osnovi smjernica Centralnog komiteta saveza komunista Jugoslavije i Centralnog komiteta republičkih pojedinačno. Ali u svom radu, upotrebljavali su zločinačke metode, likvidacije, otmice i slično.

Konkretno u ovom slučaju, zašto je Đureković ubijen, čega je tu UDBA-u bilo strah?

Svi znamo njegovu povezanost s INA-om, razotkrivanje istine, makinacije oko novca, njegovu povezanost s hrvatskom emigracijom u Njemačkoj i sve je to dovelo do toga da tada u hrvatskoj politici, u Centralnom komitetu Hrvatske i u hrvatskoj UDBA-i donijela odluka o njegovoj likvidaciji.

Jesu li Hrvatska i Slovenija voljne i sposobne suditi u slučajevima likvidacija iz vremena bivše Jugoslavije?

Nažalost ne, u Hrvatskoj u ovom trenutku nikako. Najveći problem je državni arhiv i dostupnost arhiva. Arhiv u Hrvatskoj je veoma otvoren za dokumentaciju UDBA-e i njezine djelatnosti. Bez problema dobivamo tu dokumentaciju. Najveći je problem dokumentacija Saveza komunista Hrvatske. Po važećem zakonu, dozvolu za upotrebu te građe daje SDP. Dok se taj zakon ne promjeni i dok ta građa ne postane vlasništvo RH, mi istraživači arhivsku građu Saveza komunista Hrvatske nećemo moći gledati. A kao što znamo, UDBA je radila na osnovu smjernica Centralnog komiteta, prema tome nama istraživačima je veoma važno da sagledamo činjenično stanje kakvo je bilo tada.

U ovom slučaju svjedočio je i načelnik slovenske UDBA-e Silvo Gorenc - ali nije rekao ništa - zbog čega?

Protiv njega se vodi istraga zbog otmice i likvidacije Stjepana Crnogorca hrvatskog studenta teologije u Salzburgu. Kad je Gorenc bio šef Saveza UDBE, od 1970. do 1984. na području Jugoslavije i zapadne Europe bilo je likvidirano 36 Hrvata. Čovjek koji nosi toliko zločinačkih grijeha na svojoj duši o tome nije govorio, a moram reći i da drugi koji su bili pozvani da svjedoče, načelnici UDBA-e Jugoslavenske Branko iz Slovenije, general Marjan Krajač koji je bio šef HOS-a nije htio govoriti, ni drugi. To je očekivano, dogovorili su se i o tome ne govore.

Očekujete li da će u Njemačkoj biti novih procesa?

Osobno sam bio saslušan zbog slučaja likvidacije trojice novinara, Rukavine Ive, Tolja i Marinčića 1969. Tu je likvidaciju izvršila slovenska UDBA, a vodio ju je Silvio Gorenc.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se