Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilten HNB-a

Rohatinski pesimistično i posljednji put: BDP pada 1,6 posto, plaće realno manje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Bilten HNB-a, nastao dok je guverner još bio Željko Rohatinski, donosi pesimističnu prognozu gospodarskih kretanja za iduće razdoblje.

Realni BDP Hrvatske u prvom je tromjesečju 2012. osjetno smanjen u odnosu na kraj prošle godine, kada je također zabilježen njegov pad. To je rezultat nepovoljnih kretanja gotovo svih sastavnica agregatne potražnje, a posebice inozemne potražnje, stoji u Biltenu.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Slika nije dostupna Oglasio se prvi put ove godine Rohatinski se pridružio kritičarima Vlade: Palo je sve osim turizma

Tako je hrvatsko gospodarstvo, nakon kratkotrajnoga i slabog oporavka sredinom prethodne godine, ponovo
zakoračilo u recesiju. U situaciji neizvjesnosti na financijskim tržištima, u tekućoj se godini očekuje dodatno usporavanje globalnog rasta u odnosu na prethodnu godinu, a u eurozoni i pad aktivnosti, gdje bi do oporavka moglo doći tek u 2013. Projekcije su i nadalje pod utjecajem negativnih rizika, iako slabije izraženih nego prije, od kojih se posebice ističu jačanje dužničke krize u eurozoni te rast cijena sirovina, stoji dalje.

U nastavku 2012. u Hrvatskoj se tako očekuje postupni oporavak gospodarske aktivnosti na osnovi jačanja izvoza i investicija. Ipak, na razini cijele godine realni BDP mogao bi se smanjiti za 1,6%. Tijekom 2013. godine očekuje se intenziviranje izvoza robe i usluga potaknutog oporavkom gospodarske aktivnosti u međunarodnom okružju te rast javnih investicija u fiksni kapital.

>> Rohatinski: Banke ne žele dati povoljnije kredite!

Pozitivan doprinos gospodarskim kretanjima mogao bi doći i od potrošnje kućanstava, što će utjecati na rast ukupnog uvoza. S druge strane, državna će se potrošnja vjerojatno ponovo smanjiti. Rast BDP-a tijekom godine mogao bi biti kontinuiran i relativno stabilan, uz godišnju stopu promjene od 1,3%.

Nepovoljna kretanja na tržištu rada nastavila su se i u prvim mjesecima 2012. Tako se broj nezaposlenih osoba nadalje povećava, dok se broj zaposlenih smanjuje, a slična bi se
kretanja mogla nastaviti i do kraja tekuće godine. Pozitivne reakcije tržišta rada na oporavak gospodarske aktivnosti mogle bi se primijetiti tek u 2013. godini. U skladu s tim, prosječna stopa registrirane nezaposlenosti mogla bi tijekom 2012. dosegnuti gotovo 19%, a međunarodno usporediva anketna stopa kretat će se oko 14%.

Prosječne su plaće u prvom tromjesečju 2012. stagnirale, a do kraja tekuće godine mogle bi blago porasti u nominalnom
iznosu. Uzme li se u obzir očekivano kretanje cijena, realne neto plaće trebale bi se blago smanjiti na godišnjoj razini, a slična se kretanja očekuju i u 2013. godine, stoji u sažetku Biltena.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene