Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove prognoze

Rohatinski: Pad gospodarstva je očekivan, rast tek u trećem kvartalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je i dalje u recesiji. Još se čeka potvrda državnog zavoda za statistiku: Sve procjene govore da je pad gospodarstva u prvom tromjesečju jedan od lošijih od izbijanja krize odnosno vraća nas na 2010.-u. Industrijska proizvodnja pala je za 9,4 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj.

Taj podatak nije, čini se, iznenadio ni Banske dvore ni guvernera središnje banke Željka Rohatinskog. Razlika je samo što u Vladi vjeruju kako je moguće da godinu završimo u plusu, dok guverner to ne vjeruje. "Prvo tromjesečje će imati pad između 1 i 3 posto", rekao je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u

"To je nešto smo i očekivali i bojim se da drugi kvartal neće biti bolji, a nakon toga očekujemo određeno oživljavanje", istaknuo je guverner HNB-a Željko Rohatinski. "Ono sto se mi borimo da u drugoj polovici ove godine preokrenemo taj trend", dodao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Gospodarsko stanje u zemlji prokomentirao je i guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski. Vraćanje u recesiju za njega je kaže bilo očekivano, a pad gospodarske aktivnosti očekuje i u nadolazećem kvartalu. Eventualni rast Rohatinski dogodit će se nakon ljeta. Ipak ne vjeruje da će on biti dostatan za ispunjenje Vladinih ambicija o rastu bruto domaćeg proizvoda od 0 cijelih 8 posto u ovoj godini.

"Bojim se da to u ovoj godini nije ostvarivo. Ali to nije ni najbitnije bitno je stvoriti temelje za budući rast", poručio je Rohatinski.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene