Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se prvi put ove godine

Rohatinski se pridružio kritičarima Vlade: Palo je sve osim turizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Željko Rohatinski iznio je svoj sud o stanju u zemlji. prema njemu, predviđanja nisu ni blistava, ni tragična.

"Predviđanje da će u 2012. godini biti teško održati razinu proizvodnje i zaposlenosti iz prethodne godine, pokazala su se ispravnima. Ekonomska kretanja u prvom tromjesečju pokazuju nastavak tendencije pada industrijske proizvodnje, smanjenja izvoza te povećanje stope nezaposlenosti i postupnog ubrzanja tekuće inflacije. Jedini pozitivni rezultati ostvareni su u turizmu", pojasnio je Rohatinski na konferenciji Tržišta novca o ekonomskoj i monetarnoj politici koja se održava u Opatiji.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Guverner Boris Vujčić Hrvatskoj u godini epidemije predviđen najveći gospodarski rast od neovisnosti: ''Ljudi su optimistični. Bolja je i situacija na tržištu rada'' Slika nije dostupna Ne zamjera mu loše prognoze Linić: Moje mišljenje o Rohatinskom je jasno, svoj posao radi izvrsno

"Teško da će se kretanja u drugom tromjesečju znatnije razlikovati od onih u prvom. ocjenjujemo da će u 2012. godini BDP biti niži od prošlogodišnjeg za 1 posto", dodao je Rohatinski.

"Provedu li se najavljene mjere fiskalne politike, deficit će se smanjiti s 5,8 na oko 5 posto BDP-a, do će javni dug doseći 56 posto BDP-a", ističe guverner HNB-a.

Rohatinski je upozorio i na ubrzanje tekuće inflacije, s prošlogodišnjih 2,1 na 3,5 posto u tekućoj godini. "Iako ova predviđanja nisu blistava, ona nisu niti tragična, ako se počnu uspostavljati osnovne pretpostavke održivog budućeg rasta i razvoja", zaključio je Rohatinski.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene