Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da bi spasili rejting

Rohatinski: Nova Vlada mora srezati proračun za 9 milijardi kuna ili prijeti grčki scenarij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a, Željko Rohatinski, poslao je novoj Vladi jasnu poruku - potrebni su drastični rezovi troškova da bi zadržali kreditni rejting.

Fiskalna konsolidacija nema alternativu, pitanje je samo koliko intenzivna, izjavio je danas guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski koji se zalaže za snažniju konsolidaciju koja podrazumjeva smanjenje tekućih proračunskih rashoda u 2012. za 9 milijardi kuna. 'Za nas u HNB-u nema dileme - konsolidacija je nužnost', kazao je Rohatinski na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

Guverner HNB-a je za 2012. godinu iznio 2 scenarija za Hrvatsku. Prvi je da Vlada, provodeći Zakon o fiskalnoj odgovornosti, smanji rashode proračuna za 6 milijardi kuna.

No, Rohatinski je iskazao bojazan da takvi rezovi ne bi bili dovoljni da smanje percepciju rizičnosti kod stranih investitora, a posljedica bi mogao biti pad kreditnog rejtinga.

Drugi scenarij predviđa jače rezove od 9 milijardi kuna, pri čemu bi ti rezovi trebali biti obavljeni u sferi potrošnje, a ne u sferi proračunskih investicija. 'To je naš stav. Kada ćemo razgovarati s vladom otvoreno ćemo ga iznijeti', kazao je Rohatinski na upit da li će se središnja banka i u razgovorima s novom vladom zalagati za snažniju fiskalnu konsolidaciju.

Sve ovo ukazuje da će 2012. biti jako teška i uopće ne očekujemo bilo kakav rast BDP-a u idućoj godini, čak je vjerojatnije njegovo smanjenje, ističe guverner.

Gdje bi točno i kome trebalo uskratiti sredstva, Rohatinski nije želio precizirati jer je, kako je rekao, to posao izvršne vlasti, a ne HNB-a.

Upozorava, naime, da će, nastavi li se kao do sada, za dvije-tri godine fiskalni deficit skočiti sa 6 posto na više od 7,5 posto BDP-a, javni dug bi u 2014. premašio 75 posto BDP-a, rezultat bi bio rušenje kreditnog rejtinga i nemogućnost vanjskog zaduživanja po relativno prihvatljivim razinama, gubitak devizni rezervi i duga recesija. 'To već sliči na grčki scenarij, iako na nešto nižim razinama. To je opcija koju uopće ne uzimamo u obzir', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene