454152
454152
454152
454152
454152

Naoko mirna površina ovog jezera u Hrvatskoj krije svoje tajne

  • , 20.10.2016., 07:27
  • Autor:
  • komentara

U Zmajevom oku, malom slanom jezeru u Rogoznici, opet se dogodio pomor ribe i gotovo svih živih organizama. Znanstvenici kažu da je u pitanju prirodni fenomen koji je ovoga puta iniciran naglim padom temperature. Jezero je inače turistička atrakcija u neposrednoj blizini lokalne marine.

 
 
 
 
Rogoznica: pomor ribe u Zmajevom oku (Video: Dnevnik Nove TV)
Rogoznica: pomor ribe u Zmajevom oku (Video: Dnevnik Nove TV)

Naoko mirna površina Zmajevog oka krije svoje tajne i legende. Jezero je opet prokuhalo, kažu domaći ljudi. Sva riba je uginula.

Veliki pomor ribe dogodio se i 1997. i još nekoliko puta kasnije. Znanstvenici sve tumače naglim promjenama temperatura.

''Nismo primijetili da je povezano s potresom iako bi teoretski moglo biti'', kazao je Neven Cukrov, sa Instituta Ruđera Boškovića u Šibeniku.

Postoje dva sloja jezera. U gornjem bistrom sloju se rado kupaju turisti. Kritičan je neprozirni donji sloj u kome trune sva sila otpalog lišća i uginulih organizama. Nakon prošle bure i nagle promjene temperature donji gusti sloj se podigao i pojeo sav kisik u vodi.

''Taj anoksični sloj se digne, dođe do potrošnje kisika i riba pokrepa'', rekao je Cukrov. U ovom kraju svaki brod s mora donese nešto ribe.

U jezeru je ribe sve manje, a nekada su navodno tamo viđali i jastoge velike nekoliko kilograma. No, jastoga više nema. Ako je jezero podzemnim kanalima povezano s morem svi se nadaju da će jajašca riba i rakova opet stići u jezero i nastaniti Zmajevo oko.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se