445856
445856
445856
445856
445856

Roditelji su oduševljeni: Robotika stiže u 25 gradova i sela

  • , 07.08.2016., 20:25
  • Autor:
  • komentara

Dok se čeka da se reforma školstva makne s mrtve točke, Institut za razvoj i inovativnost mladih uzeo je stvar u svoje ruke pa djecu besplatno podučavaju.

 
 
 
 
Putujuća škola robotike (Video: Dnevnik Nove TV)
Putujuća škola robotike (Video: Dnevnik Nove TV)

Jedan automobil, jedan predavač i desetak robota ovih dana obilaze Hrvatsku uzduž i poprijeko i to samo s jednim ciljem - zainteresirati djecu za robotiku i programiranje. Plan je u tri tjedna obići više od 600 učenika u 25 gradova i sela.

Ovaj je automobil putujuća škola. Iz mjesta u mjesto robotiku donosi ispred vrata učenika. Kako programirati robota da sluša i da se kreće kako oni žele - ovoga puta učila su djeca iz Končanice nedaleko od Daruvara.I to sve to u sat i pol koliko traje besplatna radionica. Roditelji su oduševljeni.

"Svi su jako iznenađeni kako djeca u tih sat, sat i pol nauče stvarno puno toga što im je izgledalo da bi bilo nemoguće savladati u tako kratkom roku", ističe Vlado Lendvaj, voditelj radionica.

Većini ove djece ovo je bio prvi doticaj s robotikom, pa čak i onima koji je vide kao svoje buduće zanimanje.

"Iskreno, za ovo sam se planirao školovati na fakultetu i mislio sam da će biti puno teže, ali zanimljivo je i nije tako teško", prinaje Marin Geler, a Melissa Holinka na to dodaje: "Sviđa mi se, zanimljivo je i voljela bih nastaviti na ovome raditi".

Upravo je to i cilj projekta - zainteresirati učenike za područje informatike, inženjerstva i matematike. I dovesti robotiku u mjesta kojima nije toliko dostupna.

"Namjera je pomoći učenicima da preskoče jaz u razvijenosti i shvaćanju programiranja i robotike. Taj jaz je jako dubok između Hrvatske i ostatka svijeta", napominje Lendvaj. 

Dio je to još većeg projekta - Croatian Makers lige koju je pokrenuo investitor Nenad Bakić sa svojim timom. Donirano je 1200 robota nizu škola. Nastavnike se educiralo i omogućilo učenicima da sudjeluju u natjecanjima robotičke lige.

"Zapravo je ovo poticaj svim školama da se uključe dodatno u našu Croatian Makers ligu koju ćemo širiti, a u kojoj već sad imamo 220 škola", kaže Paolo Zenzerović, voditelj projekta.

Mnoge školarce upravo će ova priča možda navesti na put budućeg zanimanja. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se