Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Roditelji odustali od štednje

Podizanje novca s računa djeteta odobrava Centar za socijalnu skrb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žele li novac podignuti s računa, roditelji moraju tražiti dopuštenje Centra za socijalni rad. Zbog ovakvog zakona brojni su roditelji odustali od štednje pa se iz Vlade čuju najave izmjena zakona.

Prije 14 godina kada je rodila prvo dijete Marijana mu je otvorila dječju štednju. 'Mi smo svaki mjesec odvajali neka sredstva i stavljali na račun i učila sam ga kao malo dijete da štedi i da si ako si želi nešto priuštiti da se mora nečega odreći i on je stvarno stekao tu naviku', kaže Marijana Bošnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom... Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode

Knjižica kaže novac je tu no do njega se ne može. Želi li roditelj s tim novcem kupiti računalo ili platiti maturalac mora u Centar za socijalnu skrb po dozvolu za novac. 'Mi smo jednostavno prekinuli štediti na takav način', kaže Marijana.

Ministrica Opačić mijenja naputak adresiran na banke. 'Mi smo sada donijeli jedno tumačenje da smo to ograničili na 10 tisuća kuna i do deset tisuća kuna roditelji mogu raspolagati bez Centra', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

>> U bankama držimo više od trećine proračuna!

Centri su bili opterećeni tvrdi ministrica, a roditelji diskriminirani. Pravobraniteljica za djecu ne slaže se se. 'Onog časa kad roditelji uplate novac na ime djeteta, to više nije njihov novac', kaže pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Kritike ministricu ne brinu. 'Ovdje je riječ isključivo o dječjoj štednji, ono što roditelji sami izdvajaju i mislimo da do 10 tisuća kuna roditelji mogu raspolagati', kaže Opačić.

Roditelji poput Marijane s ministričinim potezom su zadovoljni. 'Sa deset tisuća kuna vi možete kupiti normalni kompjuter a da ne morate nikome objašnjavati kakvu grafičku karticu i zašto trebate', kaže Marijana. Maturalac, veći školski izlt, glazbeni instrument ili bilo koja stvar za koju je dijete štedjelo za mnoge više neće imati administrativnu prepreku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene