Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada se dijete rodi prije predviđenog roka

Roditelji nedonoščadi sada imaju svoju udrugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudnoća i rođenje djeteta za većinu majki predstavlja najljepše životne trenutke. No što kada se dijete rodi prije predviđenog termina? U osmom, sedmom ili čak šestom mjesecu trudnoće?

Roditelji nedonoščadi prvi put u Hrvatskoj dobivaju udrugu kojoj je cilj biti podrška - u možda najosjetljivijim trenucima života.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Slika nije dostupna Ključ je najbolja moguća skrb Prve tjedne svog života provedu u inkubatorima: Proveli smo dan s bebama palčićima, a ono što smo snimili svakog će ganuti

Sićušna Rita rođena je u 30-om tjednu trudnoće, ima tek 980 grama. Uz svaki njezin otkucaj srca - bdije zabrinuta majka. 'Guramo za sad, kažu doktori da guramo dobro, imali smo nekakvih infekcija, ali se sve liječi. Nadamo se, ne da se nadamo, nego mora biti sve dobro', kaže Maja Lacković Šalković.

U tome im pomožu zdravstveni djelatnici u bolnici Sv. Duh, koji su obučeni skrbiti o nedonoščadi, od kojih su neka rođena u šestom mjesecu trudnoće.

'Tu se pojavljuje bezbroj problema zbog toga što mi u biti moramo imitirati unutarmaternične uvjete kako bismo to dijete izliječili. A to je jako jako teško. Umjetne maternice jednostavno - nema. Naši respiratori, inkubatori, lijekovi, razno razni drugi postupci, njega - nisu dostatni', rekao je prim. dr. Milan Stanojević, voditelj odjela neonatologije KB Sv. Duh.

Prijateljski zagrljaj, rame za plakanje ili riječ podrške

Nedonoščem se smatra dijete rođeno prije 37. tjedna trudnoće. Od 42 tisuće porođaja u Hrvatskoj nedonoščadi je 2000. Jedan od njih je i danas trogodišnji Juraj, koji je uspješno prebrodio sve probleme preuranjenog dolaska na svijet.

'Reanimiran je, sa plućima nije bilo u redu, imao je infekciju u želucu, bili smo 45 dana u bolnici. Danas - živo djete, opet puno pažnje', ispričala je Nevenka Hanžek.

Da odagnaju strah i neizvjesnost roditeljima pomaže i novoosnovana udruga Palčići, prva za potporu roditeljima nedonoščadi. 'Bio to prijateljski zagrljaj, bilo to rame za plakanje ili riječ podrške i razmjena iskustava između roditelja nedonoščadi, tu smo neka nam se slobodno obrate', kaže Željka Vučko. Željka je rodila troje nedonoščadi. I svi su oni danas zdrava i vesela djeca.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene