Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi izračun

RJEŠENJE ZA ŠVICARAC Nekim građanima rate niže za 50 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je izradila službeni prijedlog rješenja za kredite u švicarskim francima. Po novom - građanima koji su dio kredita preplatili, rate bi se mogle smanjiti i do 50 posto.

Prijedlog je dostavljen i zainteresiranim stranama. Iz Udruge banaka su bez komentara, a udruga Franak poručuje samo kako su sve komentare poslali Vladi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak

Vlada je napisala i službeno rješenje slučaja švicarski franak. Krediti bi se konvertirali u eure po tečaju na dan isplate kredita. Vrijedile bi kamate kao za kredite u eurima. Izradio bi se novi otplatni plan. Ako je dužnik preplatio, taj bi iznos mogao koristiti za smanjenje rate do 50 posto.

Dio saborske oporbe: Problem 'švicaraca' potrebno riješiti do ljetne stanke

'Pisana riječ u ovom zakonu je na tragu onoga što je ministar Lalovac govorio, a o našim komentarima, sugestijama zahtjevima očitovanjima nećemo govoriti ništa do sjednice Vlade', kazao je Božo Ivošević iz Udruge Franak.

Napravljen je i prvi izračun po HNB-ovim podacima o prosječnim kamatnim stopama. Riječ je o kreditu iz 2007., iznos je 100 tisuća švicarskih franaka to jest tada 62 tisuće eura uz kamatu od 5,7 posto. Nakon 8 godina otplate, 30. rujna ove godine preostala bi glavnica bez konverzije iznosila 64 tisuće eura, a nakon konverzije 43 tisuće eura.

U ovom slučaju izračunat je preplaćeni iznos od oko 7 000 eura. To bi bio fond koji bi se mogao koristiti za smanjivanje rate kredita sve dok se ne potroši sav iznos. Korisnici kredita su zadovoljni rješenjem.

'Ako bude kako su rekli danas to će biti idealno za nas koji imamo kredite jer su rate narasle i imamo preplaćenih novaca koje bi bilo dobro da se vrate i da se smanje anuiteti', kazala je Iva Tadić koja ima kredit u švicarskim francima.

'Banke su nepravedno naplatile 13 milijardi kuna od dužnika u 'švicarcima''

Oporba ima primjedbe na vladin prijedlog.

'On nema zajedničke točke sa prethodnim prijedlozima osim u nazivu i ovo je samo potvrda da vlada do neukusa estradizira jedan najosjetljiviji problem hrvatskog društva', rekao je Goran Marić (HDZ).

'Ja bi rekao da je to pola koraka naprijed jer je to polovično rješenje. Što s onima koji su otplatili kredit 20 do 30 posto skuplje nego što bi platili da je kredit bio u euru', Krešimir Bubalo iz HDSSB-a.

Rješenje se odnosi na sve neotplaćene kredite sklopljene od 1. siječnja 2000. uključujući one iznad milijun kuna. Banke imaju 45 dana od stupanja zakona na snagu da klijentima dostave izračun konverzije. Na službeni prijedlog koji im je poslan na uvid iz udruge banaka su zasad bez komentara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene