Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne spalionici

Rješenje Jakuševčana je mehaničko-biološka obrada otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje problema deponija otpada na ekološki najprihvatljiviji način je tehnologija mehaničko-biološke obrade otpada a ne spalionice otpada.

Varaždinska tvrtka T7 Grupa smatra da je ovo najbolje rješenje, napominjući kako su početkom godine u pokusni rad pustili zasad jedinu hrvatsku tvornicu za MBO, koja se još uvijek ne koristi.

'Ukoliko se problem deponija otpada u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, ali i drugim hrvatskim gradovima želi riješiti na ekološki najprihvatljiviji način, sukladan strogim standardima zbrinjavanja otpada EU mora se odustati od spalionica otpada i okrenuti tehnologiji MBO-a oko koje se velik dio građana, eko udruge, struka, zakon i EU slažu da je najbolje rješenje problema s otpadom. Činjenica je da Hrvatska već posjeduje MBO tehnologiju i to upravo u Varaždinu, ali ju ne koristi', navodi ta tvrtka.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!" Slika nije dostupna Nije isključeno da nije pometnut Bivši čelnici spalionice Puto oslobođeni krivnje za požar 2002.

>> Jakuševčani traže hitan sastanak s Zmajlovićem ili ponovno blokada

Podsjeća kako je kraj Varaždina početkom godine izgrađena i puštena u pokusni rad prva i zasad jedina hrvatska tvornica za mehaničko-biološku obradu otpada, T7 VIS-ova Ekotime MBO R+ tvornica za obradu otpada, koja je, kako navode, 'po tehnološkim karakteristikama od strane europskih stručnjaka proglašena najmodernije opremljenom MBO tvornicom u čitavoj Europi'.

Ističu kako tvornica posjeduje vrhunsku tehnologiju za potpunu i trajnu obradu otpada, što je, kako navode, 'pretpostavka da Hrvatska uspješno i u što kraćem roku napusti sva svoja odlagališta otpada, kao što su to primjerice učinile Švicarska 2002., Austrija 2005. i Njemačka 2006. i prebaci se na ekološku obradu otpada, koji se u suvremenom gospodarstvu ne promatra kao smeće, već izuzetno korisna sirovina koja pravilnom preradom dobiva na vrijednosti'.

T7 Grupa također navodi kako eko-udruge najviše ističu reciklažu i MBO tehnologiju kao ekološki najprihvatljivije metode postupanja s otpadom te dodaje kako je njihova MBO tvornica koncipirana tako da se većina obrađenog otpada koristi za daljnju reciklažu dok se manji dio u konačnici energetski koristi kao pročišćeno gorivo u cementarama.

Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom energetska oporaba otpada, odnosno njegovo spaljivanje nalazi se tek na predzadnjem, odnosno četvrtom od pet mjesta preferiranih metoda gospodarenja otpadom, navodi ta tvrtka. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene