Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna priznanja

PODIVLJALO MORE NIJE GA UPLAŠILO ''Nema vremena za razmišljanje, niti za strah''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posada tankera ''Vinjerac'' kojom je zapovijedao Milan Grbić, ali i Porečanin Marijan Babić riskirali su svoje živote da bi spasili druge. Za svoj će hrabri podvig i spašavanje na moru biti nagrađeni posebnim priznanjem - Plavom vrpcom Vjesnika.

Podivljalo more te lipanjske noći, Marijana nije uplašilo. Čim je stigao poziv Lučke kapetanije upalio je motore svog glisera. "Nema čovjek ni vremena razmišljati, niti strah za sebe, samo misli kako da pomogne", opisao je Marjan.

Pročitajte i ovo Automobil upao u more Spašavanje na Murteru Autom sletio s ceste i završio u moru: Spasili ga stranci, 83-godišnjak zadobio teške ozljede Spašavanje Mađara - 4 Unatoč jakom jugu VIDEO Novljani o spašavanju turista koji su usred nevremena na luftiću otišli do otoka: "Vidjelo se na njima da su bili u jako velikom strahu, tresli su se"

Barka češkog turista prevrnula se u porečkom akvatoriju. U pomoć je poveo 16-godišnju kćer i njezina prijatelja. Morao je brinuti i za njihovu sigurnost.

"Kad smo ga našli bili smo svi sretni, to je nešto neopisivo", kaže Marjan. Iako je orkanski vjetar bio jači - nisu odustali!

"Onda sam se nekako spustio dolje i ulovio ga za ruke, u međuvremenu je dečko mene ulovio za noge i tako me držao, to je trajalo 5-6 minuta dok ga nismo uspjeli izvući", kaže Marjan. Bio je pothlađen, kaže danas ovaj 46-godišnji Porečanin.

"Uspjeli smo ga izvući na barku, djeca su ga omotala u deke i utopljavala, ja sam dao gas...", kaže Marjan. Prizor je ovo koji je posada zadarskog tankera Vinjerac ugledala prije 10 mjeseci. Petorica izranjavanih kubanskih ribara plutala su na prevrnutom brodu između Kube i Paname.

"Bili su iscrpljeni totalno, po njihovoj priči, četiri dana u moru, na kraju snaga", kaže Milan Grbić, zapovjednik tankera ''Vinjerac''. Jednom od njih, nakon izvlačenja, nisu mogli pomoći.

"Navodno je već pio more, jer nisu imali vodu, bio je u lošem stanju, vjerojatno su otkazali bubrezi", kaže Milan. Hrvatski pomorci nisu dvojili, prisjeća se njihov zapovjednik dok u računalu prebire po fotografijama.

"Komplet posada je bila u spašavanju. To je naša dužnost, a i ja sutra mogu biti na istom mjestu, mogu se i ja naći u moru", rekao je Milan.

Plovi više od tri desetljeća. "To mi radimo kao svaki drugi posao", dodaje Milan. Baš kao i Marijan. Jaroslav kojeg je spasio, nikad mu se nije javio. ''I po cijenu života - opet bi učinili isto'', zaključuje Marjan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene