Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani slave

Rimac: Knin je danas drugi put oslobođen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina branitelja i građana okupilo se na glavnom trgu u Kninu kako bi dočekali oslobađajuću haašku presudu generalima Gotovini i Markaču.

Ivan Vukić Nipper, jedan od ratnih zapovjednika 113. šibenske i 142. drniške brigade koji je u kolovozu 1995. sudjelovao u proboju prema Kninu, rekao je kako je nakon 'Oluje' današnji dan najvažniji u novijoj hrvatskoj povijesti. 'Da su hvatski generali osuđeni, svi bi hrvatski branitelji bili zločinci koji su slušali njihove zapovijedi', rekao je Vukić, ističući da je to velika pobjeda Hrvatske i branitelja koji više nikad neće biti stigmatizirani. 'Svi koji su, kao on, surađivali s generalom Gotovinom znali su istinu, i znali su da je general nevin, no sada to zna čitav svijet', rekao je.

S jednakom euforijom presudu je dočekala i gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Knin je danas drugi put slobodan, istaknula je, dodajući također kako je današnji dan za Kninjane i cijelu Hrvatsku jednako bitan kao i 5. kolovoza 1995.

>> EKSPLOZIJA SREĆE U HRVATSKOJ - SLAVI SE SLOBODA GENERALA!

Euforičan je bio i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je presudu generalima također dočekao u Kninu. Kako je rekao, kod Šibenika 'obadva, oba su pala' neprijateljska zrakoplova, no danas na sreću nisu 'pala' dva hrvatska generala. "Današnja presuda od ljage je očistila Domovinski rat, čitavu oslobodilačku akciju Oluju, Hrvatsku, hrvatski narod", ocijenio je Pauk.

Oslobađajuću presudu hrvatskim generalima na Šibenskome mostu dočekalo je dvjestotinjak branitelja i Šibenčana. Činjenicu da je Žalbeno vijeće Haaškoga suda odbacilo tezu o udruženome zločinačkom pothvatu i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca te Gotovinu oslobodilo i od zapovjedne odgovornosti, šibenski branitelji doživjeli su emotivno i sa suzama u očima izvikivali su imena hrvatskih generala.

Posljednja je to pobjeda koju je Hrvatska izborila u Domovinskom ratu, i dokaz da je taj rat bio oslobodilački, a ne agresorski, govorili su branitelji okupljeni na mostu. Za neke je tužno što je postupak toliko trajao te zazivaju odgovornost Haaškog suda, no drugima je pak najvažnije da se generali vraćaju kući. Branitelji su se sa šibenskog mosta uputili prema rivi, gdje će se spontano okupiti kako bi proslavili oslobađajuću presudu.

Mnogi građani krenuli su im ususret, a sa šibenskih crkava i katedrale sv. Jakova ne prestaju zvoniti slavljenička zvona. (Hina)

Pročitajte i ovo Provjereno: Tko je Toni Matas i zašto je umro? - 3 Afera Vjetroelektrane Bivši obavještajac dao iskaz USKOK-u pa pronađen mrtav: Provjereno istražuje je li se stvarno ubio čovjek koji je obožavao Karamarka, a Rimac ga je zvala brate Slika nije dostupna USPON I PAD Tko je uhićena Josipa Rimac? Voli skupe torbice, zvali su je kraljicom Knina i HDZ-a, posrnula s Karamarkom, a pratile je i afere

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene