Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sačuvajmo izvorišta pitke vode'

Rijeka: 'Stop trovanju pitke vode, zaustavite ekocid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirni prosvjed naziva 'Sačuvajmo izvorišta pitke vode Rječine i ostalih izvora voda' koji je s ciljem da upozori na postupanje s otpadom u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci organizirao Krizni eko stožer Marišćina održan je danas u središtu Rijeke ispred zgrade gradske uprave.

Na skupu se, po procijeni policije, okupilo oko 200 ljudi. Sudionici prosvjeda nosili su transparente s natpisima 'Stop trovanju pitke vode, zaustavite ekocid', 'Novi milijarderi - vlasnici izvora pitke vode', 'Nema pregovora - maknite bale s Marišćine', 'Čista voda i zrak nemaju cijene', 'Došli smo zbog čistog zraka, a dobit ćemo raka', 'Ne trovanju naše djece' i druge.

Zbog popunjenosti komunalnog odagališta Viševac otpad se ondje balira i odvozi na Marišćinu, do izgradnje Županijske centralne zone za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina. Na skupu, na prigodnom letku i u materijalu za novinare istaknuto je da izgradnja ŽCGO Marišćine kasni te da se Marišćina nalazi blizu izvora pitke vode.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Ilustracija rezultati ispitivanja Zamućen je izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Organizatori skupa istaknuli su da se s Marišćine šire teški, nepodnošljivi i toksični mirisi te da se ondje otpad odlaže na isti i primitivan način kao što se to godinama činilo na Viševcu. Smatraju da su građani dovedeni u zabludu jer im se projekt Marišćine predstavljao kao moderan i ekološki prihvatljiv način gospodarenja otpadom, a da na početku realizacije tog projekta nema novca ni za osnovne zahvate.

Naveli su da su preuređene tj. prilagođene sve dozvole za odlagalište na Marišćini, na kojem bi se balirani otpad trebao odlagati u tzv. kazete. Smatraju da je takvo odlaganje neprimjereno te ističu da se neugodni mirisi šire i izvan općine Viškovo u kojoj se Marišćina nalazi te da odlagalište ne bi smjelo biti u vodozaštitnoj zoni.

>> Ako do 2018. ne saniramo sve deponije plaćat ćemo milijunske kazne!

Ogranak udruge Eko Kvarnera - Halubje i Krizni eko stožer Marišćina koji djeluje pri tom ogranku ranije su već zatražili zatvaranje svih odlagališta u Viškovu - Marišćine, Viškova i Sovjaka. Općinsko vijeće Viškova također je nedavno zatražilo da se Marišćina briše iz županijskog prostornog plana te da se sva odlagališta u toj općini zatvore i saniraju.

Predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina Josip Katalinić rekao je kako nije jasno tko bi dobronamjeran postavio deponij iznad izvora pitke vode te upitao je li hrvatski zdravstveni sustav spreman prihvatiti sve koji će oboljevati zbog tog odlagališta.

Bojan Banac iz Eko stožera rekao je da ljudi žele biti zdravi i imati pitku vodu te da smatraju da je potrebno uvesti primarnu selekciju otpada. Ocijenio je da je novac predviđen za zbrinjavanje otpada utrošen za objekte koji građane ne mogu zaštititi od toksičnog otpada te uputio pitanje obnašatelju dužnosti župana Vidoju Vujiću i riječkom gradonačelniku Vojku Obesnelu koliko košta njihovo zdravlje.

Predsjednik Mjesnog odbora Marčelji, naselja uz Marišćinu, Josip Begonja naveo je da je sadašnje stanje uzrokovano katastrofalnim političkim odlukama još 1999. kada je Marišćina odabrana kao lokacija za županijski centar. Rekao je da se ona nalazi samo 1,5 kilometar od Rječine i 800 metara od prvih kuća te da su mjerodavni obećavali suvremeno odlagalište, koje nije ostvareno.

Ocijenio je da su za sadašnje stanje prije svih odgovorni političari, gradonačelnik Obersnel i bivši župan Zlatko Komadina. 'Projekt Marišćine je propali projekt zločinačke organizacije i netko će morati snositi odgovornost', ustvrdio je Begonja na skupu s kojeg su se prosvjednici mirno razišli. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene