Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć proizvođačima ili konkurenciji?

RIGOROZAN ZAKON Trgovcima prijete goleme kazne za nepoštenu praksu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I do tri milijuna kuna kazne spremaju se trgovcima za nepoštenu praksu prema proizvođačima. Prijedlog zakona koji bi trebao pomoći domaćim proizvođačima u javnoj je raspravi. Trgovci čekaju ministrov poziv na sastanak i poručuju kako je zakon rigorozan i neće pomoći proizvođačima, nego nelojalnoj konkurenciji.

Farma koju smo posjetili zaslužna je za 3 tisuće litara mlijeka na dan. Na tržištu se to mlijeko mora boriti s nelojalnom konkurencijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Ovo morate znati Trgovci najavili i akcije i sniženja. Znate li u čemu je razlika i o kojim je zapravo cijenama riječ? Sastanak Vlade s predstavnicima trgovačkih lanaca Pad cijena Peruško nakon sastanka u Vladi: "Konzum od petka na akciju stavlja 360 proizvoda i još 1000 na sniženje"

"Mlijeko da ga proizvedemo na farmi košta između tri i tri pol kune, a vi znate da ga možete kupiti za dvije i pol kune u trgovini", rekao je mljekar Kristijan Pandek.

Stanje je kaže Kristijan, neodrživo, očekuje intervenciju države. "Hrvatski seljak i hrvatski farmer zaslužuje da se njegovo mlijeko nalazi po fer i poštenoj cijeni u trgovini", dodaje Pandek.

Zakon koji bi trebao zabraniti nepoštenu trgovačku praksu cilja i na to - srušiti dampinške cijene. Planiraju propisati zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod njegove proizvodne cijene uključujući i PDV. Velika očekivanja imaju i otkupljivači.

"Mi se suočavamo sa stravičnim i prekomjernim uvozom gotovih proizvoda stranih trgovačkih lanaca po dampinškim cijenama", dodaje Rašeljka Maras iz Udruge otkupljivača i prerađivača Cromilk.

Veliki trgovački lanci preko Hrvatske udruge poslodavaca poručuju - ovo je tek prijedlog zakona, očekujemo susret s ministrom poljoprivrede.

"Mi nismo toliko trgovci bili uključeni u to, po našim informacijama ministar Tolušić i nas planira uključiti u radne skupine", objašnjava Mirko Budimir iz Udruge trgovine HUP-a.

Sankcionirat će se i 25 različitih naknada koje zaračunavaju proizvođačima. "Nije teško plasirati proizvod, nego je teška naplata, znači treba čekati malo duže vrijeme novac i onda nam se to ne isplati'', objašnjava Svjetlana iz OPG-a Motovun.

Da su ugovorne obveze često na štetu proizvođača tvrde u poljoprivrednoj komori. Iako u ministarstvu poljoprivrede tvrde da Zakon samo žele omogućiti ravnopravniju tržišnu utakmicu, trgovci tvrde on je rigorozan i neće se postići njegov cilj jer se trgovački lanci mogu okrenuti jeftinijem rješenju.

"Njemu bi bilo jeftinije uvesti robu izvana nego ići u kompliciranu proceduru s našim dobavljačem i jedan
veliki rizik da li taj naš dobavljač ili OPG može staviti te količine koje se dogovore'', kaže Mirko Budimir iz Udruge trgovine HUP-a.

Za nepoštenu praksu, velikim trgovačkim lancima prijeti i do tri milijuna kazni. Hoće li i u kojem obliku stupiti na snagu tek će se vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene