Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ulov' u plićaku na Korčuli

Ribari zatukli zaštićenu morsku lisicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica ribara iz Lumbarde na Korčuli jučer su iz plićaka golim rukama izvukli ošamućenu i dezorijentiranu tri metra dugačku morsku lisicu.

Jučerašnji ulov Frane Miline-Bature i njegova oca Ivana je morski pas težak 100 kilograma, piše Jutarnji list. Vraćajući se iz ribolova, otac i sin su u plićaku dubine svega jednog metra ugledali morsku lisicu kako dezorijentirano pliva. Čim su shvatili da je životinja ošamućena i malaksala, argolom su je zatukli i rukama dovukli do obale. Iskusni ribari odmah su svoj ulov pripremili za prodaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasna neman VIDEO: Morski pas dug pet metara napao brod s ribarima Slika nije dostupna Morska čudesa VIDEO: Sraz morske zmije i morskog psa

Alen Soldo iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže kako je morska lisica od prošle godine strogo zaštićena životinjska vrsta te kako korčulanskim ribarima zbog njih 'ulova' najvjerojatnije slijedi kaznena prijava. 'Radi se o vrsti koja je standardna za cijeli Jadran, a pretpostavlja se kako joj je mrjestilište na sjevernom Jadranu. Inače boravi u otvorenom moru, hrani se malom plavom ribom i potpuno je bezopasna za ljude', rekao je Alen Soldo i dodao kako ne zna što se dogodilo s morskom lisicom koja je zalutala na korčulansku plažu.

Kazna će se naknadno odrediti

Državna inspektorica zaštite prirode za područje Dubrovnika Vesna Daničić potvrdila je za Dnevnik.hr da je upoznata s jučerašnjim slučajem te da je Ministarstvo reagiralo, no istakla je kako ne može pričati o pojedinostima jer je predmet o morskoj lisici u tijeku. Inače u ovakvim slučajevima Ministarstvo kulture podiže optužni prijedlog koji određuje kaznu ovisno o količini nastale štete. 'Nema propisane kazne za ubojstvo morskog psa pa će je Ministarstvo naknadno odrediti', rekla je inspektorica Daničić, Doznajemo kako je predviđena kazna za ubojstvo dupina 40 000 kuna, a za ubojstvo sredozemne medvjedice 100 000 kuna.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene