Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađivanje s EU

Ribari uskoro više neće moći vraćati ribu u more

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeći podatak vjerojatno malo tko zna. Ribari u europskim morima bace čak četvrtinu ulovljene ribe , jer se ne radi o vrsti koju su htjeli uloviti. S ribom se tako bacaju i milijuni eura u more.

Jeftino se mogla danas pronaći riba na ribarnici. Srdela za svačiji džep. No na ribarnicu ne dođe sva riba koja se ulovi, nešto ribari bace u more. Mnogi to smatraju štetom i kažu kako će je radije prodati za 10 kuna nego baciti u more.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Prema podacima UN-a u Europskoj uniji se baci četvrtina ulovljene ribe. Problem je izražen na sjeveru Europe. Tamo ribari ciljano love pojedine vrste, a druge za koje nemaju kvotu ili dozvolu, a nađu se u njihovim mrežama, bacaju u more.

'Odluka Unije je sada da se taj takozvani prilov iskrcava. Neće se stavljati u prodaju, on će bit samo radi kontrole i nadzora koliko se zapravo ribe realno lovi i da se ta riba vjerojatno će se iskorištavati ili za stočnu hranu ili za riblje brašno', kaže Vladan Boić, predsjednik Ceha ribara.

>> I ribari iseljavaju iz Hrvatske!

U Hrvatskoj se, kažu naši ribari, ne ulovi puno neželjene ribe. 'Imamo možda u koćarskom ulovu možda desetak do dvadeset posto tog prilova, u plivarici gotovo ništa, a u drugim mrežama i tako dalje taj ulov je sasvim zanemariv. Kod koćarskog ulova to su ne znam, mali molići, mali škampići, možda neka sitna kozica', dodaje Boić.

Odnosno one ribe koje su ispod dopuštene mjere. Takve na ribarnicu ne smiju. No prema novim europskim pravilima, morat će se iskrcati na kopno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene