Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematično poglavlje Ribarstva

Ribari odahnuli: 'Hrvatska ne mora odustati od ZERP-a zbog EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim pravosuđa i brodogradnje, najproblematičnije u pregovorima je poglavlje 13 - Ribarstvo.

Hrvatski su ribari napokon doznali što im ono donosi. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak pojasnio im je da Zaštićeni ribolovni pojas nije bio uvjet pregovora i da je Sporazum o malograničnom prometu sa Slovenijom povoljan za obje države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Slika nije dostupna Slovenija ne blokira Hrvatsku

Istarski su ribari strahovali da je tijekom pregovora o poglavlju 13 Hrvatska dopustila slovenskim ribarima da ribare uz zapadnu obalu Istre do Vrsara. Vladimir Drobnjak kaže da famozni Sporazum sa Slovenijom uopće nije bio predmet pregovora.

>> Ribari ogorčeni jer će Slovenci moći loviti ribu u našem moru

On će se primjenjivati tek kad arbitražni sud odredi granicu između dvije države i to način da će obje države samostalno nadzirati strane brodice koje uđu u njihovo teritorijalno more.

'Rješenje u potpunosti uvažava suverenitet i integritet država članica. Bilo kad je riječ o hrvatskim brodovima koji će ući u slovensko more ili obratno. Riječ je o malom broju brodova, na ograničenom dijelu mora i s vrlo ograničenom količinom izlova', rekao je Drobnjak.

Hrvatska će ulaskom u Uniju moći koristiti zajednički ribarski fond zemalja članica koji iznosi 30 milijuna eura godišnje. Svoje ćemo interese u potpunosti štititi tek kad uđemo u Uniju, tvrdi Drobnjak. Među ostalim i ZERP. 'ZERP ostaje međunarodna pravna činjenica. Hrvatska ne mora odustati od ZERP-a da bi ušla u EU, naprotiv Hrvatska donosi ZERP u EU', dodao je Drobnjak.

Predstavnici ribarskih udruženja izrazili su zadovoljstvo s onim što su doznali na sastanku ponovivši da je Jadransko more najvažniji hrvatski resurs kojeg treba maksimalno zaštititi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene