456888
456888
456888
456888
456888

Ribari o zaštiti tradicionalnog ribolova: To se trebalo dogoditi u fazi pregovora s EU

  • , 12.11.2016., 20:53
  • Autor:
  • komentara

Dobre vijesti stižu za 10 tisuća, mahom otočnih, malih ribolovaca, koji su prije gotovo 2 godine izgubili dozvole zbog novih zakona nakon ulaska u Europsku uniju.

 
 
 
 
 
Novonastala perspektiva otočnih ribara (Video: Dnevnik Nove TV)
Novonastala perspektiva otočnih ribara (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministarstvo kulture zaštitilo je hrvatski tradicionalni ribolov, što bi uskoro mogla razmatrati i Europska komisija. Otočani su zaštitu dočekali s olakšanjem. O toj mjeri smo porazgovarali u Dnevniku Nove TV s ribarom Ivom Lukovićem iz Lukorana.

Vi ste također izgubili pravo na mali ribolov, ovdje na Ugljanu se i prosvjedovalo zbog toga, što vam sad ovo znači?

Stvar se razvija bolje nego što smo mislili na početku. Naime ovo što se sad događa, trebalo se dogoditi onda kad smo ulazili u Europsku uniju, u fazi tih pregovora. Naime, preko otočkog sabora smo pokrenuli tu inicijativu da se stvari promijene i zadnje su vijesti dobre, koje smo čuli, da je Ministarstvo kulture usvojilo ono što su naši vrijedni predstavnici u EU parlamentu, sadašnji premijer Plenković, Tonino Picula, Ruža Tomašić i ostali vrijedni ljudi koji su tamo i koji su nam pomogli, da to Komisija u EU prihvati. Stvar se zasad razvija dobro ali još ima tu posla.

Kako su Vam iz perspektive ribara izgledale ove 2 godine nakon ukidanja malog ribolova?

Najviše je patilo makar desetak tisuća ljudi, koji su jednostavno ostali bez onog što su imali ranije, one dozvole. Ne mgu bacati mreže i ne mogu se baviti onim tradicijskim načinom ribolova, koji su dotad radili.

Hrvatska je pristala na nove zakone, sada pokušavamo vratiti staro. Mislite li da smo pogrešno ispregovarali ribarsku politiku?

To se pokazalo našim sindromom. Nismo dovoljno svoji. Mi smo ovo što sad radimo, mogli bez problema u fazi pregovora rješiti i ranije. Sad se stvar razvija i vjerujem da će EU na kraju to i potvrditi. Nisam toliki optimist za Ministarstvo poljoprivrede, oko ribarstva, da će i oni to sve skupa blagosloviti, taj naš tradicijski način ribolova, de facto način života na našim otocima i priobalju.

Hrvatska je napravila prvi korak, no presudna odluka ovisit će p europskim institucijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se