Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MITO IVI SANADERU

HRVATSKA NE ODUSTAJE OD HERNADIJA Županijski sud u Zagrebu tražit će pomoć od Europskog suda pravde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska ne želi izručiti svojeg državljanina. Sudac Ivan Turudić poručuje: tražit će pomoć od Europskog suda pravde. "Pitanje je je li razlog za neudovoljenje europskom uhidbenom nalogu ugroza nacionalnog interesa Mađarske", ustvrdio je Turudić.

Šef uprave mađarskog MOL-a i dalje je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Nedavna odluka Interpola da Zsolta Hernadija skine s crvene tjeralice - dodatno je otežala Hrvatskoj. Županijski sud u Zagrebu koji vodi postupak protiv Hernadija odlučio je zatražiti pomoć od Europskog suda pravde u Luksemburgu. Suprotstavit će svoje argumente mađarskim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju za Media servis Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK Slika nije dostupna Slučaj Ina-MOL Mađari opet odbili USKOK, ništa od ispitivanja Hernadija

Mađarska ne želi izručiti svojeg državljanina. Sudac Ivan Turudić poručuje: tražit će pomoć od Europskog suda pravde. "Pitanje je je li razlog za neudovoljenje europskom uhidbenom nalogu ugroza nacionalnog interesa Mađarske", ustvrdio je Turudić.

To je bio argument Mađarske kako bi odbili zahtjev Hrvatske da izruče Hernadija zbog optužbi za davanje mita Ivi Sanaderu. "Ja mislim da je to njihovo postupanje bilo u svrhu zaštite njihovog državljanina. Mi smatramo da to ponašanje nije europsko ponašanje", kazao je Turudić.

Argument Mađara je i da su oni utvrdili da Hernadi nije počinio kazneno djelo davanja mita. "Naša je teza i tvrdnja da je ta inkriminacija riješena, da je to riješeno u mađarskom pravosuđu i da se radi o već presuđenoj stvari", rekao je Goran Mikuličić, odvjetnik Zsolta Hernadija.

I na to će pitanje Županijski sud potražiti odgovor na sudu u Luksemburgu, a odluke tog suda su - obvezujuće. "S obzirom da se radi o autonomnom konceptu europskog prava, tu bi odluku trebalo poštivati", ustvrdio je Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Da je već presuđena stvar u slučaju "Hernadi" argument je koji je uvažio Interpol pa su šefa uprave MOL-a skinuli s crvene tjeralice. "Zapravo su ovim pokazali da štite bogate, ugledne i moćne tražene osobe, što je nešto dosad bez presedana", kazao je Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa.

Je li pobijedila mađarska, a zakazala hrvatska diplomacija? Premijer kaže da je to stvar pravosuđa. "Sve ovo drugo su paralelne aktivnosti koje ni na koji način ne mogu govoriti o bilo kakvom zakazivanju", rekao je Andrej Plenković.

Na pitanje je li zbog svega u opasnosti arbitražni spor s Mađarima - ministar Davor Ivo Stier odgovara: "Što se tiče spora u Ini, hrvatska država znat će zaštititi ono što su joj interesi kao dioničara u toj izuzetno važnoj kompaniji".

Ako Europski sud stane na stranu Mađarske, postupak protiv Hernadija u Hrvatskoj mogao bi biti obustavljen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene