Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'RH nije izgubila sredstva iz PHARE-a i IPA-e'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko Ministarstvo financija priopćilo je u utorak da Hrvatska nije izgubila sredstva iz programa PHARE 2006 i IPA, kao što je u ponedjeljak rečeno u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

- Što se tiče informacije o suspenziji programa PHARE 2006 od strane EK, bitno je napomenuti kako rok za ugovaranje za navedeni program ističe 30. studenog 2008., te da ugovori nisu suspendirani. Trenutno je u tijeku obrada natječajne dokumentacije i provedbe postupka ocjenjivanja ponuda za određene projekte, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Marko Biočina za Dnevnik Nove TV Velika analiza programa SDP-a i HDZ-a: Tko od koga prepisuje, što uopće nude i tko se od građana može posebno veseliti Most predstavio program obećaju manje poreze Most predstavio izborni program i poručio: "Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ, treba dati i viziju"

Europska komisija u ponedjeljak je potvrdila da je Hrvatskoj
privremeno zamrznula projekte iz programa PHARE 2006 i da je smanjila za pet milijuna eura sredstva predviđena u programu IPA zbog slabosti u provedbi decentraliziranog sustava upravljanja projektima iz fondova EU-a.

- Komisija je u prosincu odlučila suspendirati ovjeru ugovora iz nacionalnog programa PHARE 2006 i smanjiti iznos iz IPA programa za pet milijuna eura. Te mjere trebale bi, nadamo se, biti privremene i okončati se onda kada Komisija bude zadovoljna stvarnim napretkom Hrvatske, rekla je glasnogovornica Krisztina Nagy u pisanom odgovoru
na pitanje da prokomentira informaciju o zamrzavanju 130 milijuna eura iz programa PHARE.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje dodaje da je Komisija u svom izviješću o napretku Hrvatske iz studenoga prošle godine navela je da je "Hrvatska tijekom 2007. pokazala velike slabosti u provedbi decentraliziranog sustava upravljanja pretpristupnom pomoći, što traži hitnu pozornost". "Hrvatska mora hitno riješiti te slabosti", ističe Nagy.

Ministarstvo financija u svom priopćenju dodaje da je "točno da Europska komisija traži određena poboljšanja u sustavu, koja se bez obzira na to ionako kontinuirano i savjesno provode od strane Ministarstva financija, poput dodatnog zapošljavanja djelatnika, neprestanog usavršavanja o procedurama i pravilima javne nabave EU te ocjeni rizika samog sustava".

Stopa ugovaranja programa ISPA u ovom trenutku nije mogla biti veća 0,49 posto iz jednostavnog razloga što je postupak ugovaranja kapitalnih infrastrukturnih projekata (npr. Program za vode i otpadne vode Karlovac u vrijednosti od 22,5 milijuna eura) upravo u tijeku, a sredstva iz programa pretpristupne pomoći IPA nisu zamrznuta već je u tijeku priprema za akreditaciju komponente IPA I, kaže Ministarstvo.

- Zaključno, Hrvatska nije izgubila sredstva iz pretpristupnih
fondova, već je u ovom trenutku u provedbi 132.533.623,80 eura vrijednih projekata, kaže Ministarstvo.

Ono također podsjeća na činjenicu da je "program CARDS 2004 ugovoren s rekordnih 96,71 posto sredstava, odnosno 76.986.570,00 eura, te da je program Phare 2005 ugovoren s 88,34 posto, odnosno 55.547.053,80 eura, čija je provedba upravo u tijeku te sredstva nisu niti izgubljena niti zamrznuta".

- Ovako visoki postoci ugovaranja idu u prilog činjenici da je
hrvatska administracija sposobna i stručna u poslovima provođenja natječajnih procedura, ugovaranja i provedbe projekata koji se financiraju iz pretpristupnih fondova Europske unije, dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene